2024. május 10., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Véget nem érő Fradi–Vidi csata

A bajnokság már eldőlt, most egy ukrán csatárért harcoltak a felek

Két hete megszerezte története 30. bajnoki címét a Ferencváros labdarúgócsapata, amely akkor ugyan kikapott a Honvédtól, előnye mégis behozhatatlanná vált a Vidi veresége miatt. Múlt szombaton a fehérváriak ismét kikaptak, ezúttal a bennmaradásért küzdő Diósgyőr otthonában 2:1-re, a Fradi viszont összeszedte magát, és hozta az Újpest elleni derbit (2:1).

A labdarúgás egyszerű játék, ha a másik csapat kettőből kétszer betalál, mi pedig nem vagyunk elég hatékonyak, akkor nem tudunk meccset nyerni” – vonta le a következtetést Marko Nikolić, a Vidi szerb edzője. A folytatásban az MTK következik, amely még komoly bajba is kerülhet, főleg azok után, hogy a hétvégén hazai pályán 1:0-ra kikapott a Mezőkövesdtől.

A Fradi Varga Roland és Davide Lanzafame góljaival nyert, nem véletlenül nyilatkozott boldogan Szerhij Rebrov, aki szerint játékosai az aranyérem megszerzése után is tisztában voltak azzal, hogy mit jelent a szurkolóknak egy ilyen találkozó.

A derbiknek különleges atmoszférájuk van, a játékosok a maximumot adják, mert ezt várják el tőlük. Nem kellett motiválni a játékosokat, örülök, hogy a részese lehettem egy ilyen küzdelemnek. Sok sérültünk van, nem tudom még, mit hoz az utolsó két mérkőzés. De az a célom, hogy új szisztémában játsszunk, hogy azok is pályára léphessenek, akik eddig kevesebbet szerepeltek” – mondta. Ami biztos, hogy az utolsó két fordulóban nem lehet ott a pályán Lasha Dvali és Miha Blažič, a grúz védő kézközépcsonttörést szenvedett, és meg kellett műteni, míg a szlovén válogatott belső védő orrcsonttörés miatt nem segítheti a csapatot a DVSC és a Puskás Akadémia ellen. A szombati, Debrecen elleni meccsen azonban ott lehet Dibusz Dénes és Lovrencsics Gergő, akik egy szerencsétlen ütközés következtében sérültek meg.

Ugyan az arany- és az ezüstérem sorsa már eldőlt, a Fradi és a Vidi másik fronton vívtak ádáz csatát egymással. Miközben a zöld-fehérek Ukrajnában tárgyaltak a Sahtar vezetőivel arról, hogy a kölcsönben lévő ukrán válogatott labdarúgót, Ivan Petrjakot megtartsák, a támadó megegyezett a fehérváriakkal. „A játékossal és a menedzsmentjével is folyamatosan egyeztettünk a személyes feltételeiről, ők azonban nyíltan azt mondták nekünk, hogy a Vidi jóval magasabb fizetést kínált. Petrjak szájából olyan horribilis összeg hangzott el, amennyit mi nem tudtunk és nem is akartunk fizetni” – nyilatkozta Orosz Pál, az FTC vezérigazgatója.

Erre válaszul Ivan Pirozsenko, a játékos menedzsere azt mondta, az elmúlt fél évben folyamatosan keresték a Ferencváros vezetőit, de senki sem hallgatta meg őket. „Az elmúlt három hónapban igyekeztem azt is elmagyarázni az FTC-nek, hogy Petrjaknak vannak más ajánlatai is. Őszintén szólva, nem értem, hogy nem tudták nyélbe ütni a transzfert. Nem találom a szavakat. Mi az utolsó napig kivártunk” – mondta, hozzátéve, a Fradi mutathatna több tiszteletet Petrjak irányába.

Miután a Debrecen és az Újpest is kikapott, a harmadik–negyedik helyen még mindig a két csapat áll 48-48 ponttal. Sokkal izgalmasabb azonban az alsóház, ahol a Haladás egy elképesztő kapusbaki miatt szinte biztosan kiesik: a Paks ellen úgy játszottak 1:1-et, hogy az utolsó percben Remili Mohamed szögletből csavarta be a labdát Király Gábor kapujába. Két fordulóval a bajnokság vége előtt öt pont a Haladás hátránya, most már valóban csoda kellene a bennmaradáshoz – nem mintha eddig vérmes reményeik lehettek volna a vasiaknak. Ami biztos, Mezőkövesden győzni kell, különben tuti a kiesés.

A 10. MTK és a 11. Diósgyőr egyaránt 34 pontos, a fővárosiak a több győzelem miatt állnak előrébb. Szombaton a Vidi otthonában nagy bravúr kell, de ez vonatkozik a Diósgyőrre is, amely a Honvéd vendégeként lép pályára. A 35 pontos Kisvárda a debreceni győzelem után ezúttal a 36 pontos Paks otthonában szerepel, a párharc győztese minden bizonnyal meghosszabbítja élvonalbeli tagságát. A Puskás Akadémia Újpesten próbál szerencsét.

A 32. forduló programja
Május 11., szombat: Újpest–Puskás Akadémia (17 óra), Honvéd–Diósgyőr (17), Vidi–MTK (17), Mezőkövesd–Haladás (17), Paks–Kisvárda (17), Ferencváros–Debrecen (19.30).