2024. március 29., péntek

Feliratok és nyomtatványok magyarul is

Tízmillió dinár tartományi támogatás az anyanyelv használatának fejlesztéséért

Vajdasági szervek, szervezetek, intézmények nemzeti kisebbségek hivatalos nyelvhasználatát támogató tevékenységének finanszírozásáról írtak alá szerződéseket tegnap a tartományi titkárságban. A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság az idén 10 millió dinárral segíti a kisebbségi nyelvek hivatalos használatát.

– A legnagyobb lélekszámú nemzeti közösség Vajdaságban a magyar. Nagyon örülök annak, hogy a 45 önkormányzatból 31-ben hivatalos használatban van a magyar nyelv. Szinte mindegyik önkormányzat jelen volt az idei pályázati körben. A tízmillió dinár valóban jó kezekbe került, olyan szükségleteket elégít ki, amelyek évről évre jelen vannak, és ezen eszközök jelentős mértékben segítik a nyelvi jogok megvalósítását – mondta Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár.

Hozzátette, hogy immár több mint 10 éve gyakorlat a hivatalos nyelvhasználat támogatására irányuló pályázati kiírás és a pénzeszközök biztosítása.

– Nagyon fontos, hogy nyelvi jogaink megvalósuljanak az alkotmánnyal és a törvénnyel összhangban, és hogy éljünk ezekkel a jogainkkal. Persze mindez pénzbe kerül, és nincs mindig biztosítva erre a célra pénz az önkormányzatokban, a szervezetekben és a különféle intézményekben – mondta Nyilas Mihály.

Nyilas Mihály (Fotó: Dávid Csilla)

Nyilas Mihály (Fotó: Dávid Csilla)

Három területre irányul a titkárság támogatása: a többnyelvű utca- és helységnévtáblák és értesítések, a különböző űrlapok és kiadványok, hivatalos közlönyök, valamint az elektronikus ügyintézés többnyelvű okiratainak többnyelvű megjelenítésére.

Háromnyelvű táblák beszerzésére pályázott 19 szabadkai helyi közösség, s közösen több mint kétmillió dinár támogatáshoz jutottak a titkárság által.

– A pénz az utcanévtáblák és a helységnévtáblák kihelyezésére irányulnak. A szociális központ és a Pogrebno Temetkezési Közvállalat is sikeresen pályázott egy háromnyelvű internetes oldal létrehozására. A szabadkai önkormányzat területén a szerb mellett a magyar és a horvát nyelv is szerepel a hivatalos nyelvhasználatban. Vannak oktatási intézmények, amelyek egy héttel ezelőtt írták alá a pályázatot különböző beruházási és karbantartási pályázati tárgy címén – mondta Horvát Tímea, Szabadka város alpolgármestere.

A magyarkanizsai egészségház többször is pályázott a titkárságnál, amely ezúttal 180 ezer dinárral támogatja az egészségházat – nyilatkozta lapunknak Gyólai Karolina, a Magyarkanizsai Egészségház igazgatója.

– Az egészségügyi törvényben újabban nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre. A különféle információs űrlapokat és szórólapokat a közegészségügyi intézmény csak szerb nyelven és cirill betűkkel adja ki. Mivel a községben a lakosság 80 százaléka magyar ajkú, nem érti meg az űrlapok szövegét, ezért szeretnénk lefordítani és tájékoztatni a polgárokat. Az a célunk, hogy javítsunk a község egészségügyi ellátásán – tudtuk meg Gyólai Karolinától.

Az adai Műszaki Iskola az intézmény internetes oldalának a kétnyelvűsítésére és a folyamatos frissítésekre pályázott.

– Negyvenezer dinár támogatást kaptunk. Mindez elegendő lesz, hogy korszerűsítsük a weboldalt, és folyamatosan aktuális tartalmakkal két nyelven tudjuk tájékoztatni az érdeklődőket. Eddig főként az volt a problémánk, hogy az iskola saját költségvetéséből erre nem tudott pénz fordítani – mondta Péter Krisztina pályázatíró.

Dobai János, a tordai helyi közösség elnöke kiemelte, hogy a titkárság révén már számos kétnyelvű táblát helyeztek el a falu környékén.

– Többnyelvű táblák kihelyezésére 150 ezer dinárt kaptunk az idén. Nagyon sokat segít mindez abban, hogy megfelelően éljünk a lehetőséggel, hogy a magyar nyelvet használjuk a hivatalos nyelvhasználat során. A táblák sokat segítenek a polgároknak a tájékozódásban és a külföldi vendégek idelátogatásakor, főként a gyakran hozzánk ellátogató magyarországi és romániai vendégeink számára fontosak – emelte ki Dobai János.

– Kétnyelvű táblákra pályáztunk az idén a tartományi titkárságnál, ötvenezer dinárt nyertünk. Igen nagy szükség van a táblákra, ugyanis Adán hivatalos használatban van a magyar nyelv is. Szeretnénk, ha gyermekeink úgy élnék meg a mindennapi környezetüket, hogy az anyanyelvükön tudjanak tájékozódni – ecsetelte Maksó Éva, az adai Cseh Károly Általános Iskola igazgatója.

A palicsi Miroslav Antić Általános Iskola kétszer ötvenezer dinárt kapott a többnyelvű nyomtatványok kiadására és a többnyelvű elektronikus oldal kialakítására – mondta Sörös Márta, az intézmény igazgatója.

– A közösség és a település is multikulturális. Fontos, hogy minél sokszínűbbek legyenek ezek a nyomtatványok. Nagyon szép honlapunk van, amelyet folyamatosan újítunk, és ezen keresztül jutnak majd el a fontos információk a tanulókhoz szerb és magyar nyelven. Ennek köszönhetően könnyebbé válik az információátadás, mivel a tanulók otthonról is követhetik az újdonságokat.