2024. április 26., péntek

A nagygyűlés emelte az SZHP népszerűségét

Az IPSOS felmérése szerint az ellenzék veszített a pozitív megítéléséből

A Szerbia jövőjéért elnevezésű kormánypártti nagygyűlés Aleksandar Vučićnak további népszerűséget hozott. Mint arra Marko Uljarević, az IPSOS közvélemény-kutatással foglalkozó szervezet igazgatója rámutatott, az országos körút növelte az államfő minősítését.

A Prva Televíziónak adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a múlt pénteken Belgrádban megtartott kormánypárti nagygyűlés zárórendezvénye után az IPSOS telefonos felmérést végzett a 18 évnél idősebb polgárok körében (mintegy ezer személyt kérdeztek meg). Kiderült, a több hétig tartó körút során változott Vučićnak és pártjának megítélése. Az április eleji és a legutóbbi telefonos felmérés összehasonlítása szerint 6 százalékkal nőtt az államfő népszerűsége, azzal, hogy a hasonló mértékű népszerűséget a pártja is követi.

– Az április elején végzett felmérés szerint 53,9 százalékról 57,4-re nőtt a népszerűségi skálán – közölte, és hozzátette, hogy a népszerűségi skálán Vučić és a Szerb Haladó Párt stabil mutatókon áll, 2018 második felében folyamatosan 55 százalék körül alakult.

Ezekre a változásokra szerinte a társadalmunkban jelentkező feszültségek hatottak ki. A hatalom és az ellenzék fellépése is olyan hangulatot kelt, mintha választások előtti időszakban lennénk, az államfő és a hatalmi párt retorikája jelentős mértében befolyásolja a polgárok véleményét.

Hasonló a helyzet az ellenzéki tüntetésekkel is, amelyeket hétről hétre szerveznek országszerte. Szavai szerint ez a megmozdulás is hatással van arra, hogy a polgárok többsége másként ítélje meg az SZHP-t.

Az ellenzéki pártok népszerűségi értékelése során Uljarević rámutatott, a Szerbiáért Szövetség népszerűsége a múlt évben növekedett, de amint elérte a 15 százalékot, csökkenni kezdett, jelenleg 10 és 12 százalék között mozog. Az IPSOS igazgatójának értékelése szerint a polgárokat az rettentette vissza, hogy az ellenzéki pártok radikalizálták a tüntetéseket, és ez a fellépés többüknél ellenszenvet vált ki. Hozzátette ugyanakkor, hogy a vezető politikusok is jelentősen befolyásolják egy párt megítélését, azzal, hogy Sergej Trifunović került a Szabad Polgárok Mozgalma élére, 8 százalékról 5-6 százalékra esett vissza a népszerűségi listán, a Szerbiáért Szövetségben részt vevő többi párt pedig ennél is alacsonyabb százalékot tudhat magáénak, így a Dveri csupán 3-4-et, Vuk Jeremić alig 2-t, Dragan Đilas újonnan alakult pártja a cenzust sem érné el, ha a polgároknak ma kellene szavazniuk.