2024. május 8., szerda

Szaktudással a jövő felé

A szabadkai Óvó- és Edzőképző Szakfőiskolán végzett főnővérek és dietetikusok szakvizsgát tehetnek Szerbiában

A szabadkai Felsőfokú Szakirányú Óvó- és Edző Szakfőiskolának jelenleg összesen 417 hallgatója van, ebből 50 magyar. Közülük tízen az óvodapedagógusi szakon, negyvenen pedig a főiskola másik három szakán tanulnak. Az intézményben ugyanis négy hároméves felsőfokú szakképzésen, illetve egy speciális szakképzésen folyik az oktatás. A főiskola jövendőbeli hallgatói edzői, óvópedagógusi (szerb és magyar tannyelven), főnővéri, valamint nutricionista/dietetikus hároméves képzéseken tanulhatnak. Ezeket szerb nyelven akkreditálták, ám a magyar hallgatók anyanyelvükön is hallgathatják azokat az előadásokat, amelyeket magyarul tudó tanár tart.

Dr. Nadežda Rodić, a szabadkai Óvó- és Edzőképző Szakfőiskola igazgatónője szerint a magyar hallgatóknak arra is lehetőségük van, hogy magyar és angol nyelvű oklevelet kapjanak az intézményben.

– Emellett, ha a tanár beszéli a magyar nyelvet, a hallgató magyarul is vizsgázhat egy-egy tantárgyból. Az Óvó- és Edzőképző Szakfőiskolára szerb és magyar nyelven is lehet felvételizni. Munkatársaink minden évben lefordítják a felvételi vizsga tesztjeit magyar nyelvre. Mindent megteszünk azért, hogy megkönnyítsük magyar hallgatóink számára az előadások és a gyakorlatok anyagának elsajátítását, valamint a vizsgáztatást – mondta dr. Nadežda Rodić.

Az elkövetkező tanévben ugyanazokon a hároméves felsőfokú szakképzéseken tanulhatnak a jövendőbeli gólyák, mint eddig. A főiskolán eddig csak az óvodapedagógusi szakot lehet folytatni az egyéves speciális szakképzés keretében. Az igazgatónő szerint tervben van, hogy a jövőben mind a négy szakirányon indítanak specializációt.

– A legújabb felsőoktatási törvény szerint a szakfőiskolák is indíthatnak mesterképzést. Ezt mester szakképzésnek nevezik. Ez újdonságnak számít az országunkban. Tervben van, hogy a jövőben hároméves fizioterapeuta-szakképzés indul intézményünkben. Ahhoz, hogy Szerbiában egy főiskola akadémiává váljon, öt felsőfokú szakképzést kell biztosítania a hallgatói számára. Nekünk ez a célunk – nyilatkozta dr. Nadežda Rodić.

A szabadkai Felsőfokú Szakirányú Óvóképző és Edző Szakfőiskola nemrég licencet kapott Szerbia egészségügyi minisztériumától, amely szerint a főiskola két egészségügyi szakán végzett hallgatók szakvizsgát tehetnek Szerbiában.

– Ez a licenc arra vonatkozik, hogy az intézményünkben végzett főnővéri és a nutricionista/dietetikus szakos hallgatók állami szakvizsgát tehetnek. Ezen dokumentum szerint azok az oklevelek, amelyeket az egészségügy területén intézményünkben kapnak a hallgatók, kompetensek és érvényesek Szerbiában. Mindezt az oktatásügyi minisztérium is jóváhagyta – szögezte le dr. Nadežda Rodić.