2021. március 6., szombat

Képzések és foglalkozások az önállóságra nevelés jegyében

A bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület székházában napi szintű foglalkozás folyik sérült és fogyatékkal élő fiatalokkal.

Programjaikat és foglalkozásaikat azonban nagy mértékben meghatározzák a pályázati források, lévén, hogy civil szervezetként csak így tudnak anyagikat biztosítani. Papp Julianna, az Izida elnöke arról számolt be lapunknak, hogy különösen az évkezdés nehéz az egyesületük számára.

Tavaszi munkálatok az üvegházban
Tavaszi munkálatok az üvegházban

– Év elején jelennek meg a pályázatok, ezért ilyenkor írjuk meg és küldjük el az igényléseinket. Ilyen szempontból nehézkesen indulunk meg a munkával. Ezúttal szerencsére az egyik projektumunk átnyúlik a tavalyi évből. A szociális ügyekkel foglalkozó minisztérium pályázatán nyertünk erre forrásokat. A pályázat célja a falusi nők gazdasági helyzetének a fejlesztése, mi konkrétan a sérült nők élethelyzetének javítása érdekében pályázatunk. A projektumba bevontuk a községben található női szervezetek tagjait is. A pályázat keretében képzéseket szerveztünk különböző aktivitásokra vonatkozóan. Elsősorban olyan aktivitásokról van szó, amik elérhetők minden képességű személynek. Voltak fazekasképzések, amit Szalma István és Kupac Gizella tartott. Itt korongoztunk és különböző figurákat készítettünk. Szövéssel 9 héten át foglalkoztunk, a topolyai Ágoston Andrea vezetésével. A textilfestést is megtanultuk, batikolással és textilre nyomatással. Ez utóbbi technikával bevásárlószatyrokat készítünk, mivel most hangsúlyt fektetnek a műanyag zacskók kivonására. Az eddig készült tárgyakat Magyarkanizsán mutatjuk be egy kiállítás keretein belül. A későbbiekben idehaza is szeretnénk rendezni belőlük kiállítást – számolt be Papp, majd arról is szólt, hogy a hulladék-újrahasznosítást is belefoglalták a projektumba. Ennek keretében dobozok, üvegek kapnak új rendeltetést. Hátra maradt még egy része a projektumnak, amit márciusban valósítanak meg.

– Gyógy- és fűszernövények termesztésével idáig is foglalkoztunk, mivel van üvegházunk. Ezekkel a növényekkel kapcsolatban hallhatunk majd előadást, és az eddig termesztett 11 fajta növény mellé 4 új fajtát is ültetünk. A héten pedig beszereztünk 1000 palántát. Azt gondolom, hogy ezek az előadások és foglalkozások jó hatással vannak a felhasználóinkra, és elsajátítják a növénytermesztés alapjait. Később odahaza is tudnak ilyesmivel foglalkozni – mondta el az elnök, majd arról is szólt, hogy felhasználóik esetében fontos az ismétlés. Általában rövid az emlékezőképességük, és ezért kell sokszor megismételni a tanultakat, hogy rögzüljön bennük.