2024. március 28., csütörtök

Átadták az idei Tiszavirág-díjakat

Az elismerést azok érdemlik ki, akik meghatározó szerepet töltenek be Magyarkanizsa község turizmusának fejlesztésében

Magyarkanizsán a Turisztikai Desztinációs Menedzsment tavaly osztotta ki első ízben a Tiszavirág-díjakat, amelyeket azok érdemelnek ki, akik meghatározó szerepet töltenek be a turizmus fejlesztésében. Akkor stílszerűen a Tandari-tanyán tartották meg a hangulatos rendezvényt, ugyanis annak tulajdonosa is a díjazottak között volt, idén pedig a Békavár vendéglőben vehették át az oklevelet és az üvegből készült díjat a nyertesek.

Koza Róbert átadta a díjat Faragó Zoltánnak (Fotó: Puskás Károly)

Koza Róbert átadta a díjat Faragó Zoltánnak (Fotó: Puskás Károly)

Koza Róbert, a Turisztikai Desztinációs Menedzsment elnöke úgy nyilatkozott, hogy szerinte érezhető a turizmus fellendülése, elég, ha csak a Magyarkanizsán töltött vendégéjszakákat vesszük figyelembe.

– Azoknak a turisztikai munkásoknak osztottunk díjat, akik 2018-ban legtöbbet tették községünk turizmusának népszerűsítéséért, bemutatva és őrizve mindazokat az értékeket, amelyekkel Magyarkanizsa község rendelkezik. A tavalyi évre az volt a legjellemzőbb, hogy szervezettebbek lettünk, a kínálatunkat közösen, együtt dolgozva tudtuk a nagyközönség elé vinni, és egyre több a vendégéjszaka a községünkben. A terveink között szerepel, hogy olyan kínálatot alakítsunk ki, amely több napra leköti az idelátogatókat – mondta el Koza Róbert.

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere, aki már többször is hangsúlyozta, hogy a turizmusfejlesztés elsődleges helyen áll a község programjait illetően, szintén jelen volt a díjátadóan. Elmondta, bízik benne, hogy az év második felében már háttéraktivitásokkal és erővel, nem utolsósorban pénzügyi háttérrel is jelen tudnak lenni, nemcsak a díjazottaknál, hanem általában az idegenforgalom területén is.

– Feltett szándékunk, hogy kimozdítsuk a holtpontról Magyarkanizsán az idegenforgalmi szektort, nemcsak szóban vagy papíron, hanem tettekben és beruházásokban is. Ám nem lesz elég az, hogy az önkormányzat vagy a pályázati háttér megjelenik, és eszközöket biztosít, hanem kellenek olyanok is, akik megvalósítják ezeket a programokat – emelte ki a polgármester, aki örömét fejezte ki a díj kapcsán, ugyanis szerinte ez azt irányozza elő, hogy a civil szektor is megkönnyíti az önkormányzat dolgát, bizonyítva, hogy sok tenni akaró ember él a községben.

A díjazottak között ott volt Faragó Zoltán, a tóthfalui Szabó Dénes Egyesület elnöke is, aki elmondta, rengeteg dolgot tettek, tesznek és fognak tenni.

– Folyamatosan fejlesztjük Tóthfalu turisztikai kínálatát. Duna-makettet építünk az egyháztól kapott területen, folyamatban van a királyok és szentek parkjának kiépítése a templomkertben, továbbá az arborétumunk is szépül, mindemellett a tájház is nagyon látványos, igaz, az nem elsősorban az egyesület nevéhez köthető. Tóthfaluban mindenki együtt dolgozik: ha rendezvény van, minden civil szervezet neve a plakáton szerepel. Ez az elismerés, amit kaptunk, az egész falunak szól, hiszen ha lennének gáncsoskodók, nem tudnánk sikeresen együttműködni. Mivel ilyenről szó sincs, joggal mondhatom, Tóthfalu egy szuper hely – hangsúlyozta Faragó Zoltán, aki maga is megjárta az anyaországot, mégis úgy döntött, hogy szülőfalujában telepszik le és neveli csemetéit, mert ott minden feltétel adott a jó élethez.

Az idei díjazottak: a magyarkanizsai Aqua Pannon Hotel, a martonosi Etno-cabana vendégház, a magyarkanizsai Strand Békavár vendéglő, a horgosi Sicilia pizzéria és a magyarkanizsai Art Café kávézó, az adorjáni Hurka- és Kolbászfesztivál, az oromi Malomfesztivál, a Magyarkanizsán megrendezett futó- és úszómaraton, valamint díjazták az oromi Randovics Lejla kertjét, amely már a Szerbia legszebb kertje címet is kiérdemelte. A kispiaci tájház, amely Adamov Judit tulajdonában van, szintén megkapta a Tiszavirág-díjat, csakúgy mint a horgosi Túrú-tanya és a Magyarkanizsai Gyógyfürdő. A legeredményesebb ember, aki a turizmusban tevékenykedik, idén Faragó Zoltán lett.