2024. május 9., csütörtök

Háromszáz éve népszerű

Sikeres barokkopera-bemutató Újvidéken

Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága szervezésében a minap különös élményben volt része az újvidéki közönségnek. A Zsinagógában egy barokk opera bemutatóját élvezhette. Az Acis és Galatea c. kisoperát, amelyet Georg Friedrich Händel Chandos hercegének udvarbeli előadására komponálta 1718-ban, tehát idestova háromszáz éve.

A székvárosi közönség előtt Marijana Mijatović rendezésében minden idők legtökéletesebbnek tartott pasztorális operáját mutatták be az Új Belgrádi Opera (Nova beogradska opera) tagjai: Radoslava Vorgić németországi/szerbiai szoprán, Marijana Davinić szoprán, George Kounopias ausztriai/nagy-britanniai tenor, Đorđe Petrović tenor, Nikola Jevtić ausztriai/szerbiai basszus-bariton, továbbá Leif Aruhn-Solén svédországi tenor, Beatriz de Sousa portugáliai szoprán, Sreten Manojlović ausztriai/szerbiai basszus-bariton és Mathias Hedegaard dániai tenor, a New Trinity Baroque együttes és karmestere, művészeti vezetője, Predrag Gosta vezényletével.

Rangos művészeknek köszönhetjük a különös barokk zenei élményt. Marijana Mijatović Svájcban élő rendező zenepedagógus, az Új Belgrádi Opera dramaturgja és művészi vezetője. A Belgrádi Zeneakadémia zongoraszakán és az amszterdami Sweelinck Konzervatórium szólóénekes szakán tanult. A vezető világopera-társulatokban és koncerttermekben lépett fel. Kiemeljük, hogy William Christie karmesterrel és a Zürichi Operatársulattal készített DVD-ben Händel Orlando operájának főszerepét énekelte. Többek között 2007-ben a Sony kiadó megjelentette szóló CD-jét Affetti barocchi címmel Händel áriáival. Predrag Gosta aktív karmester, csembaló- és orgonaművész, aki a Moszkvai Állami Zenekart és más híres zenekart vezényelte. Nemcsak a New Trinity Baroque, hanem a Belgrádi Barokk Fesztivál, a Belgrádi Új Opera, a Belgrádi Barokk Akadémia és a Makris Új Szimfonikus Zenekar művészi vezetője. Tizenkét éve az egyesült államokbeli, atlantai Gwinnett balett-társulat zenei igazgatója.14 hanghordozót jelentetett meg, közöttük kettőt a Londoni Szimfonikus Zenekarral. Az említett New Trinity Baroque együttest, amely a barokk zene egyik vezető együttese az USA-ban és nemrég óta Szerbiában is, 1998-ban Londonban alapította meg. Kezdettől fogva a világ különböző részeiből származó nemzetközi művészeket hívott meg. Így lettek híres tagjai: a szoprán Evelyn Tubb, a barokk hegedűs John Holloway, Florian Deuter és Ilia Korol, valamint Steven Devine csembalista és mások. Az együttes eddig 10 hanghordozót jelentetett meg, az utóbbi, Dietrich Buxtehude leghíresebb kantátáinak albuma novemberben látott napvilágot Membra Jesu nostri (Jézus urunk tagjai) címmel.

A Belgrádi Új Opera öt évvel ezelőtt azzal a céllal alakult meg, hogy barokk művekkel gazdagítsa a régió operaműsorát, és fiatal, tehetséges zeneművészeket szerződtessen. Ezért szorosan együttműködik a zimonyi Madlenianum Színházzal és Operával, valamint a Belgrádi Nemzeti Színházzal. Eddig három produkcióval, az olasz Claudio Monteverdi Poppea megkoronázása és Orfeo c. operáit, továbbá Händel Orlando c. operáját vitte színre, legutóbb pedig a székvárosi Zsinagógában és a fővárosi Kolarac koncertteremben bemutatta a már említett Acis és Galetea c. előadást, ami a régió színházi-zenei színpadán valóban exkluzív produkciónak számít. Tervek szerint másutt is vendégszerepelnek vele. A Belgrádi Új Opera ily módon teljesíti ismeretterjesztő misszióját, amely eddig évente háromszor Predrag Gosta Barokk Akadémiája támogatásával valósult meg.

Élveztük az Acis és Galetea kisoperát, a szerelmi történetet. A pihentető, gyönyörű zenét, amelyet a neves művészek korabeli hangszereken szólaltattak meg, és a kiváló énekesek ragyogóan énekelték, játszották szerepeiket Tijana Trailovićnak a mai korhoz szelídített, ízléses jelmezeiben a minimális díszletű színpadon.