2024. április 26., péntek

Március végén szerb–magyar kormányülés

Napirenden szerepelhet a „kis” határátkelők munkaidejének a meghosszabbítása
Pásztor István: Az elmúlt négy évben 27 százalékkal nőtt a tagság létszáma (Fotó: Ótos András)

Pásztor István (Fotó: Ótos András)

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában egyebek mellett megerősítette, hogy március végén tarthatják meg a sokadik együttes szerb–magyar kormányülést, amelyen elmondása szerint döntés születhet arról, hogy még legalább két, Szerbia és Magyarország közötti határátkelő működhessen meghosszabbított munkaidővel, hogy ezáltal is csökkenjen a várakozási idő a határátkelőkön.

– Ez egy olyan állapot, amit semmiféleképp nem tudunk elfogadni. Ezért volna fontos, ha módosulna a határátkelők munkaideje. Én személy szerint fontosnak tartanám ezt, és ezt szorgalmaztam minden eddigi beszélgetésen, hogy legalább két olyan határátkelő legyen még, amelyik szükség esetén 24 órában nyitva tarthat. Egészen biztos, hogy a Horgos 2 vagy a királyhalmi lenne a legelőnyösebb – nyilatkozta Pásztor, majd azt is kiemelte, hogy a térség országai közül Szerbia és Magyarország példamutató gyakorisággal tart együttes kormányülést, aminek nemcsak a két ország, hanem a vajdasági magyar közösség is haszonélvezője.

Legutóbb tavaly február elején tartottak szerb–magyar együttes kormányülést, akkor Budapest volt a vendéglátó. Ezúttal Belgrád, pontosabban Ana Brnabić szerb miniszterelnök lesz a házigazda. Ez lesz az ötödik együttes kormányülés.