2024. április 19., péntek

Természetbarát háztáj

Hasznos ötletekkel gazdagodott a Topolyai Téli Esték közönsége

A Topolyai Téli Esték előadássorozat második előadását Suturović Edita biológus és Roman Andrej állatorvos tartotta. Saját tapasztalataikat osztották meg a hallgatósággal a Természetbarát háztáj című előadásukban.

Fotó: Sihelnik Ágnes

Fotó: Sihelnik Ágnes

A fiatal pár a hétköznapjaik során igyekszik minél nagyobb összhangban élni a természettel, ennek köszönhetően életük minden területén odafigyelnek arra, hogy sem közvetlenül, sem közvetetten ne károsítsák.

Előadásukból számtalan használható ötletet meríthettek a hallgatók.

Megtudhattuk, hogy gyakran egészségügyi okok miatt, vagy akár takarékosságból, környezetkímélő és gazdaságos módszer lehet a tisztítószerek leváltása, és citromsavval, szódabikarbónával, valamint ecettel való helyettesítése. A költségek további csökkentése és a környezet kímélése érdekében pedig érdemes a racionális vízfogyasztásra törekedni. Megtudhattuk azt is, hogy a csomagolóanyagok elkerülése, a hazai, illetve helyi termékek favorizálása, vagy a biológiailag lebomló termékek vásárlása is hozzátartozik ehhez az életmódhoz. Talán meglepő, de hazánkban is beszerezhetők a lebomló szivacsok vagy a lebomló fültisztító pálcikák is, ám ezek a termékek még mindig külföldről kerülnek az üzletek polcaira.

A természetbarát háztájhoz hozzátartozik az energiatakarékosság is, amit szerencsére napjaink takarékos izzói már lehetővé tesznek. Ezenkívül érdemes elgondolkodnunk, hogy a feleslegesen felkapcsolva hagyott lámpák, áram alatt hagyott mikrohullámú sütők, mobiltelefon-töltők vagy egyéb háztartási gépek hálózatból való eltávolításával mennyi energiát tudnánk megtakarítani. Azzal pedig, ha a vásárlásaink alkalmával odafigyelünk, hogy az adott élelmiszerek milyen összetevőt tartalmaznak, közvetett módon akár az esőerdők védelmében is részt vehetünk. Nagy problémákat okoz a pálmaolaj kitermelése, mivel a pálmaültetvények telepítése miatt az őserdők egyre zsugorodnak.

A régi dolgok újrahasznosítása is része a természetbarát életmódnak. Ennek köszönhetően a szeméttermelést is minimálisra csökkenthetjük. A növényi hulladékot komposztálhatjuk, így értékes virágföldhöz juthatunk.

A természetbarát életmód szerves része a kert, amely nemcsak terményeivel járul hozzá ehhez az életmódhoz, hanem élőhelyként szolgál számos rovarnak, kisebb emlősnek is. A kert kialakításakor érdemes figyelembe venni a kedvező növénytársításokat, hiszen vannak olyan növények, amik elriasztják egymás parazitáit.

Az előadók felhívták a figyelmet arra, hogy érdemes kialakítani olyan helyet is a kertben, ahová a rovarok számára értékes növények kerülnek, így főként ezen a részen fognak mozogni, és nem kell félteni tőlük a veteményt. A természetbarát kertből száműzve vannak a vegyszerek, így a kártevők ellen mechanikai úton kell védekezni. A talajművelés is minimálisra csökkenthető különböző talajtakarók használatával, például szalmával vagy falevéllel. A takarásnak köszönhetően a gyomok is könnyen visszaszoríthatók.

Február 19-én Nagy Tibor és Tomik Nimród várja a Topolyai Téli Esték közönségét. A következő, harmadik előadás címe Az Osztrák–Magyar Monarchia szétesése. Minden érdeklődőt, történelemkedvelőt nagy szeretettel várnak kedden 18 órára a Művelődési Ház kiállítótermébe.