2024. április 26., péntek
FORMULA–1

Új terepeken

Ritkaság ugyan, de mindig nagy érdeklődésre számot tartó esemény, amikor ismert autóversenyzők a megszokott vadászmezejükről kilépve más szakágakban is kipróbálják magukat. Napjainkban Fernando Alonso vonja magára a figyelmet ilyesmivel, aki megelégelve, hogy a Formula–1-ben hosszú ideje nem jutott bajnokesélyes technikához, elhatározta, hogy a világ legnagyobb autóversenyeinek megnyerésével fogja beírni magát a halhatatlanok közé.

A sportautózás élvonalában gyorsan meg is találták a sikerek: tavaly váltótársaival együtt megnyerte a Le Mans-i 24 órást, idén januárban pedig a másik hasonlóan rangos egynapos versenyen is diadalmaskodott a floridai Daytonában. Köztudott, hogy májusban újra kísérletet tesz az Indianapolis 500-on, de újabban egy olyan kihívás is a látóterébe került, amelynek lehetőségét korábban még ő maga is elvetette, mondván, hogy nincs tehetsége a ralihoz. Alonso elkezdett kacérkodni a Dakar-ralin való részvétel gondolatával, s az idei verseny alatt a végül győztes Nasszer al-Attiyah árulta el, hogy beszélgetett erről a spanyollal. A gyári kötődés meg is van, hiszen a Toyota a Dakar mellett a hosszútávú-világbajnokságon is jelen van, és ott Alonso az egyik pilótájuk, a japán márka vezetői pedig készek is összehozni egy tesztet Dél-Afrikában, ahol a spanyol kipróbálhatná a Toyota Hiluxot, mielőtt döntene a folytatásról.

Egy másik nagy váltás, amely pedig már évek óta a levegőben lóg, az Lewis Hamiltonnal és a motorozással kapcsolatos. A brit régóta nyíltan beszél arról, hogy érdeklődik a motorversenyzés iránt, a rajongók pedig kíváncsian figyelik, meddig vezethet ez a lelkesedés, hiszen két és négy kerék között a legritkább esetben váltanak versenyzők, különösen ebbe az irányba. Az F1 ötszörös világbajnoka – akinek nevével az MV Agusta már limitált kiadású motort is piacra dobott – tavaly többször tesztelte a Yamaha Superbike világbajnokságon használt gépét, és utalt már arra, hogy a Formula–1 után csak a Moto GP-ben tudná elképzelni magát. Autóversenyzőként egyáltalán nem lenne könnyű véghezvinni egy ilyen váltást, noha a következő ajtó is megnyílni látszik előtte azáltal, hogy idén egy új csapat érkezik a Moto GP-be, a Petronas Yamaha SRT istállóval kapcsolatos egyik első hír ugyanis az volt, hogy akár Hamilton is tesztelhet náluk. Itt a névadó szponzor jelentheti a kulcsot, hiszen a Petronas az F1-es Mercedesnek is kiemelt partnere, és a közelmúltban több példát is láttunk már arra, hogy a főtámogató a mozgatórugója a két nagy bajnokság közötti átjárásnak. Tavaly a Red Bull-lal való kapcsolat okán próbálhatta ki a Toro Rosso egy korábbi versenyautóját a motoros világbajnok Marc Márquez, pár éve pedig egy másik energiaital tette lehetővé Jorge Lorenzónak a Mercedes tesztelését. Érdekes lesz látni, Hamilton a későbbiekben vajon elmegy-e odáig, hogy kísérletet tegyen a kétkerekűek királykategóriájában való debütálásra is…

De ha már Alonso és Hamilton, éppen erre a két világsztárra vetette ki a hálóját egy újonnan megalapított, minden eddiginél formabontóbb versenysorozat, amely Extreme–E néven fog útjára indulni 2021-ben. A Formula–E vezetői által megálmodott újabb elektromos bajnokság a klímaváltozás pusztító hatásaira igyekszik felhívni a figyelmet azáltal, hogy a Föld olyan pontjain rendez – környezetkímélő módon – versenyeket, amelyeken a legszélsőségesebb éghajlati viszonyok uralkodnak: a Himaláján, az északi sarkkörön túl, az Indiai-óceán egy szigetén, a Szaharában és az Amazonas esőerdejében lesznek az első fordulók. Az elektromos hajtású SUV-k versenyének különlegessége lesz az is, hogy sem látogatni, sem élőben követni nem lehet majd, ehelyett az év végén egy tízrészes dokumentumfilm formájában élhetjük át a szezont. A Formula–E bajnoka, Jean-Eric Vergne már jelezte, hogy szívesen indítana csapatot az Extreme–E-ben, de a szervezők persze a legnagyobb világsztárokból is szeretnének bevonzani párat.

Mindez pedig egy újabb jele annak, hogy a technikai sportokban is egyre megkerülhetetlenebbé válik az elektromos hajtás. Idén egyébként már a Moto GP-nek is lesz egy ilyen betétfutama MotoE néven, ami miatt viszont az elmúlt napokban sok ralirajongót kirázott a hideg, az a Nemzetközi Automobil-szövetség elnökének, Jean Todtnak a bejelentése volt: 2022-re már a rali-világbajnokság autóit is elektromos, de legalább hibrid erőforrások fogják hajtani.