2024. május 1., szerda

Mátyás Corvinái a könyvtárban

A nagy reneszánsz uralkodóról nyílt kiállítás a Szabadkai Városi Könyvtárban

Pénteken Hunyadi Mátyás életterei címmel nyílt kiállítás a Szabadkai Városi Könyvtár katalógustermében. A kiállításon negyven pannó tekinthető meg, amelyek közül néhány azokat a helyiségeket mutatja be, amelyek kötődnek Mátyás királyhoz. Emellett a reneszánsz uralkodó híres budai könyvtárából, a Bibliotheca Corvinianából, származó könyvekből is láthatóak fénymásolatok.

Jelena Cvetić és Berényi Eszter megnyitják a kiállítást (Fotó: Patyi Szilárd)

Jelena Cvetić és Berényi Eszter megnyitják a kiállítást (Fotó: Patyi Szilárd)

A kiállításmegnyitón Berényi Eszter vezetőkönyvtáros magyar nyelven köszöntötte a megjelent érdeklődőket.

– A kiállítás az építő uralkodóról szól, arról a királyról, aki a szélrózsa minden irányában hadjáratokat vezetett, nyomában pedig épültek a fő- és mellékrezidenciák. A tizenhat nagy pannó azokat az épületeket villantja fel, Brassótól Pozsonyig, amelyekben Mátyás király élt, kedves hely volt számára, vagy gyakran látogatott, de olyanokat is bemutatnak, melyek falai között soha nem járt, hanem szorgalmazta a felépítését – mondta Berényi Eszter, és arra emlékeztette a hallgatóságot, hogy Szabadka is kötődik Mátyás királyhoz, hiszen utca van elnevezve róla, és szobor is őrzi emlékét.

A pannókon Mátyás Corvinái láthatóak (Fotó: Gergely Árpád)

A pannókon Mátyás Corvinái láthatóak (Fotó: Gergely Árpád)

Szerb nyelven Jelena Cvetić könyvtáros szólt az egybegyűltekhez, aki elmondta, hogy a tárlat anyaga a budapesti Országos Széchényi Könyvtár anyagát képezi, és hozzátette, hogy a magyar könyvtár őrzi a legtöbb könyvet Mátyás király híres Corvináiból.

A kiállítást február 18-áig tekinthetik meg az érdeklődők. A belépés ingyenes.