2024. május 10., péntek

Több mérőállomásra lenne szükség

A mérések azt mutatják, hogy december folyamán számított szennyezettnek a levegő a város területén

Szabadkán nincs nagyobb ipari légszennyező, a központban leginkább a gépjárművek, különösen a tehergépjárművek, míg a külvárosi részen a háztartásokból származó füst szennyez a leginkább.

A Tartományi Környezetvédelmi Titkárság mérőállomásán történik a levegő minőségének mérése, az állomás a város legforgalmasabb részén található. Annak ellenére, hogy folyamatosan több paramétert mér, mégsem reprezentatívak az innen származó adatok, hiszen ez az egyetlen ilyen állomás a város területén, állítja Žika Reh, a városi környezetvédelmi titkárság vezetője.

– A tartományi titkárság által kihelyezett mérőállomáson kívül tájékoztató méréseket is végeztünk több kül- és belvárosi helyszínen, lakott, vidéki és ipari területeken. Az érvényes előírások szerint ezek a felmérések nem elegendőek ahhoz, hogy következtetéseket vonjunk le a levegő minőségéről és besorolásáról, mivel ezek a mérések csak bizonyos időközönként történnek, és nem folyamatosak – válaszolta e-mailben feltett kérdéseinkre a titkárság vezetője.

– Leginkább a szállóporrészecskék felelősek a levegő szennyezettségéért, tavaly változott a felmérési program, és a hangsúly ezen részecskék vizsgálatára helyeződött. A porrészecskék mikroszkopikusak, magukon hordozzák a levegőbe kerülő nehézfémeket, és belélegzéssel kerülnek az emberi szervezetbe. A részecskéket még egy állomáson mérik, amely a Sonja Marinković Általános Iskola udvarában van. A jövőben a mérési hálózat bővítésére lenne szükség az anyagi lehetőségekkel összhangban – írja Žika Reh.

(Gergely Árpád illusztrációja)

(Gergely Árpád illusztrációja)

Mirjana Bonić, a szabadkai Közegészségügyi Intézet légszennyezést vizsgáló szakembere lapunknak elmondta, minél kisebbek ezek a részecskék, annál tovább maradnak a levegőben, és annál mélyebbre kerülnek az emberi szervezetbe.

– A 10 mikroméretűek a hörgőkig jutnak, az annál kisebbek pedig a tüdőbe vagy a véráramba kerülnek. A porrészecskék sűrűsége a levegőben napszaktól és évszaktól függően változik. A statisztikai adatok szerint télen magasabb a káros részecskék koncentrációja, mert akkor nemcsak a közlekedésből keletkezett szennyeződés, hanem a magánházakból származó füst is szennyezi a levegőt. Szélmozgás és csapadék hiányában ez a sűrűség megnövekszik, tehát az időjárás is befolyással van erre a koncentrációra, a hó és az eső ugyanis természetes tisztítói a levegőnek. A mérések azt mutatják, hogy október és december folyamán beszélhettünk szennyezett levegőről a város területén, novemberben elfogadható volt a tisztasága – mondta a szakértő.

Az önkormányzat hosszú távú terve ez ügyben a teherforgalom kihelyezése a városból. Ha az infrastrukturális feltételek erre megteremtődnek, akkor jelentősen csökkenni fog a közlekedésből származó füst mennyisége is.

– A környezetvédelmi intézkedések és feltételek révén az általános városrendezési tervben a levegő minőségének javítását is figyelembe vették. A levegővizsgálati program változtatásán kívül rövidtávú tevékenység a Közegészségügyi Hivatallal és a Tartományi Környezetvédelmi Titkársággal folytatott fokozott együttműködés is. A levegő tisztaságának megőrzése olyan probléma, amivel több szerbiai város is szembesül – tudtuk meg Žika Rehtől.

A tisztább levegőhöz a lakosok is hozzájárulhatnak úgy, ha nem égetnek háztartási hulladékot, racionálisabban használják gépjárművüket, illetve, ha a körülmények engedik, többet használnak kerékpárt.

– Ideális lenne, ha fűtéskor mindenki felhagyna a kemény, illetve a folyékony anyagokkal történő fűtési móddal, és ha olyan járművel közlekedne mindenki, amely a legmagasabb üzemanyag-fogyasztási szabványoknak felel meg. Ezt nem teszi lehetővé a jelenlegi életszínvonal. A lakosoknak azonban tudniuk kell, hogy bizonyos tetteikkel súlyosan károsíthatják a környezetükben élők életét és egészségét. Különösen az a fajta szennyezés veszélyes, amely a szemét, a műanyag, az abroncsok és a fáradt olaj égetése során keletkezik. Beláthatatlan következményekkel járhat ez a rövidtávú spórolás. A szennyezettség csökkentésére a lakosok is befolyással lehetnek úgy, hogy ellenőrzik kályháik működésének szabályosságát, karbantartják és tisztán tartják azt. A közlekedést illetően a kisebb megszokások változtatása is eredményhez vezethet, például ha kikapcsolják a gépjármű motorját a jelzőlámpa előtti várakozáskor. Szabadkán sokéves hagyomány a kerékpározás, ezt ápolni és a mindennapok részévé kell tenni, illetve a jövő nemzedékét is erre nevelni a gépjárműhasználat csökkenése érdekében – ajánlja Žika Reh.