2024. május 2., csütörtök

Várják az új véradókat

Évek óta csökken az önkéntes véradók száma vidékünkön, a múlt évben sajnos jelentősebben, s ezt a legutóbbi statisztikai kimutatások is alátámasztják. Például 2017-ben Topolyán 30 új véradót vettek nyilvántartásba, a múlt évben pedig 13 volt a számuk. Bácskossuthfalván a 2017-ben feljegyzett 5 helyett tavaly csupán 2-en jelentkeztek, Pacséron pedig egyetlen új önkéntes sem volt. Kospenda József, a Vöröskereszt topolyai közgyűlésének elnöke elmondta, hogy 2017-ben 91, tavaly pedig 57 új véradót vettek nyilvántartásba.

Kospenda József (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Kospenda József (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A véradási akciók alkalmával 2018-ban Topolya községben 958-an jelezték véradási szándékukat, közülük 880-an jótékonykodtak, ennek köszönhetően 448,80 liternyi vért sikerült összegyűjteni. Az év első napjaiban Bácskossuthfalván szerveztek akciót, itt 34-en jelezték véradási szándékukat, közülük 30-an tudtak eleget tenni az egészségügyi elvárásoknak. A Szabadkai Vérátömlesztő Osztállyal fenntartott együttműködés révén több mint 15 liter vért sikerült összegyűjteni Bácskossuthfalván – nyilatkozta Kospenda, aki az elmúlt időszak egyértelmű jó hírnek nevezte, hogy az illetékesek visszavonták a Szabadkai Vérátömlesztő Osztály egyesítését az újvidékivel. Ettől függetlenül Bajsára és Gunarasra, a több évtizedes hagyomány szerint, továbbra is az újvidéki gyűjtőközpont munkatársai érkeznek. Az idén 26 véradási akciót terveznek.

Véradónak lenni felemelő érzés, alapjában elmondhatjuk magunkról, hogy egészségesek vagyunk, hiszen csak attól vesznek vért, akinek a szervezete készen áll erre. A véradás azzal kezdődik, hogy ellenőrzik a polgár vércsoportját, majd vérének vastartalmát. Valójában ingyenes vérképvizsgálatban részesül a jelentkező. Az orvos megméri a vérnyomást, megvizsgálja a szívet, és ki kell tölteni egy igen sok részletre kiterjedő kérdőívet. Vannak kizáró betegségek, így az autoimmun, az érrendszeri megbetegedések vagy a sárgaság. A férfiak 3, a nők 4 havonta adhatnak vért, egyénenként 450 millilitert. Egy véradó akár 3 beteg életét tudja megmenteni e humánus tettével. Az állam korábban más kedvezményekkel is jutalmazta a jó szándékú polgárokat, manapság a funkcionális előnye, hogy ők mentesülnek az egészségügyi illeték alól, az 562-es kódszámnak köszönhetően.

Napközi nyugdíjasok részére a Vöröskereszt topolyai székházának nagytermében (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Napközi nyugdíjasok részére a Vöröskereszt topolyai székházának nagytermében (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A Vöröskereszt topolyai szervezetében is fontosnak tartják a véradók elismerését, apró figyelmességekkel egy-egy fesztivál, falunap alkalmával, de a község közreműködésével is köszönetet mondanak  a jubiláló véradóknak.

Kospenda felhívta arra is a figyelmet, hogy a különböző világnapok alkalmával ismeretterjesztő előadásokat szerveznek, továbbra is működik a Vöröskereszt kereső szolgáltatása, és több testvérszervezettel is igyekeznek ápolni a kapcsolatot.

A Vöröskereszt Csongrád megyei szervezete plüssjátékgyűjtő akciót hirdetett meg, s az adományokat a község kis rászorulói között osztottunk szét karácsonykor. Sajnos anyagi segítséget nem tudunk nyújtani, de igyekszünk összekötő pont lenni az adományozók és a rászorulók között. A Szociális Központtal fenntertott együttműködésnek köszönhetően tudtunk azon települések rászoruló családjainak élelmiszer-adományt eljuttatni, amelyeken nem működik a népkonyha – nyilatkozta a Vöröskereszt közgyűlésének elnöke, és elmondta azt is, hogy a szervezet székházának nagytermében kialakított melegedőben várják a nyugdíjasokat. A napközi a topolyai nyugdíjas-egyesülettel való együttműködésnek köszönhetően működik, amelyet mintegy 15-en látogatnak naponta. Az érkezőket Balog Jolán, a melegedő háziasszonya várja. A Vöröskereszt a leghidegebb napokon folyamatosan készenlétben áll, hogy éjjel-nappal meleg helyiségeket biztosítson a rászorulóknak.