2024. május 8., szerda

Növekszik az államfő és a parlamenti képviselők fizetése

Fizetéscsökkentés a rendbontóknak

Hét százalékkal növekszik az államfő, a parlamenti képviselők, valamint az államfő szolgálatában dolgozó kinevezett személyek, illetve a parlamentben vezetői pozíciót betöltők fizetése – hozta meg döntését a parlament adminisztratív és mandátumügyi bizottsága. A fizetésemelés mellett a bizottság arról is döntést hozott, hogy az ellenzéki parlamenti képviselőknek mekkora pénzbüntetést szabnak ki azért, amiért akadályozták a legutóbbi parlamenti ülés munkáját. Összesen 69 ezer dinárral rövidítik meg a parlamenti képviselőket.

– A benyújtott javaslat alapján az államfő és a parlamenti képviselők 8922 dináros emelésre számíthatnak, a kinevezett személyeknek pedig 3033 dinárral növekszik a fizetésük – emelte ki Aleksandar Martinović, a bizottság elnöke, az SZHP parlamenti képviselője.

A parlamenti bizottság ülésének napirendjén szerepelt ugyanakkor az ellenzéki képviselők megbüntetése is. Így Balša Božović és Radoslav Milojičić, a Demokrata Párt képviselői, Boško Obradović, a Dveri mozgalom képviselője, Sanda Rašković Ivić, a Néppárt képviselője, Zoran Živković, az Új Párt képviselője, Marko Đurišić, a Szociáldemokrata Párt képviselője és Dušan Petrović, az Együtt Szerbiáért képviselője fizetéscsökkentéssel számolhat, mert ahogy a bizottság tagjai fogalmaztak, zavarták a parlament negyedik rendes ülésének menetét, és az elnöklő megrovásban részesítette őket.

Balša Božovićnak kéthavi fizetéséből vonnak le 10-10 százalékot, vagyis összesen 15.346 dinárt, csakúgy mint Boško Obradovićéből.

Dušan Petrović, Sanda Rašković Ivić, Zoran Živković, Radoslav Milojičić és Marko Đurišić csupán  figyelmeztetést kapott, így az ő fizetésük csak egyszer lesz megrövidítve 10 százalékkal, azaz 7673 dinárral.

Az adminisztratív bizottság ülése vita nélkül zajlott, ugyanis az ellenzéki képviselők közül csak Aleksandra Jerkov, a Demokrata Párt képviselője volt jelen, aki nem kért szót, és a szavazás idején elhagyta az üléstermet.

Az ellenzéki parlamenti képviselőktől megvont pénzt a Szolidaritási Alapba utalják át. Az eddig összegyűjtött összeget, a mintegy 121.911,44 dinárt, a koszovói Gračanica kolostornak ajánlották fel, hogy így támogathassa a koszovói népkonyhát.