2024. május 4., szombat
ÓBECSE

A gyerekek nem számok

A VMSZ síkraszáll a Petőfi Sándor Általános Iskola megmaradásáért és az esetleges névváltoztatást elfogadhatatlannak tartja
Az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola

Az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola

Az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola fennmaradásával kapcsolatosan a városban elterjedt a szóbeszéd, miszerint az iskolára lakat kerülhet. Ezzel kapcsolatosan ma sajtótájékoztatón fejtette ki álláspontját a Vajdasági Magyar Szövetség óbecsei szervezete. Molnár Viktor elnök elmondása szerint a községi költségvetéssel minden iskolának biztosították az idei működését, az új iskolahálózat kialakítására pedig márciusig kell javaslatot készítenie egy munkacsoportnak. – A végső döntést a községi iskolahálózatról – a Magyar Nemzeti Tanács és a tartományi titkárság véleményezése után – az oktatási miniszter hozza majd meg, de a VMSZ síkraszáll az iskola megmaradásáért és az esetleges névváltoztatást is elfogadhatatlannak és a nemzetiségi, illetve emberi jogok megsértésének tartja, mivel az ide járó tanulók 80 százaléka magyar anyanyelvű. Bízunk abban, hogy az iskolahálózat kialakításával foglalkozó munkacsoport a törvénnyel és a kormányrendelettel összhangban figyelembe veszi többek között azt, hogy a községben hivatalos nyelv a magyar, az adófizető polgárok fele magyar, az Alsóváros területén csak ez az egy iskola működik, és hogy sokkal nagyobb távolság van a Petőfi Sándor Általános Iskola és a hozzá legközelebbi elemi iskola között, mint az első helyi közösségben működő két általános iskola között. A gyermekeink nem számok! A közösségünknek szüksége van a Petőfi iskolára! – jelentette ki a VMSZ óbecsei szervezetének elnöke.

Molnár Viktor azt is hozzátette: a VMSZ nemcsak a Petőfi iskola megmaradásáért száll síkra, hanem az évekkel ezelőtt megkezdett és máig befejezetlen tornaterem befejezését is fontosnak tartja, és reméli, hogy törekvéseikben a koalíciós partnerek is támogatni fogják.