2024. április 26., péntek

A svéd parlament elnöke Löfvent javasolta miniszterelnök-jelöltnek

A svéd házelnök szerdán Stefan Löfven szociáldemokrata pártvezetőt  javasolta  miniszterelnök-jelöltnek, aki egy friss megállapodás értelmében elvileg már rendelkezik a kormányalakításhoz szükséges támogatással, így várhatóan véget érhet a több mint négy hónapja tartó politikai patthelyzet Svédországban.

Stefan Löfven (Fotó: Beta/AP)

Stefan Löfven (Fotó: Beta/AP)

Löfven személyéről pénteken tartanak bizalmi szavazást a törvényhozásban.

Andreas Norlén svéd házelnök szerdán a parlamentben jelentette be a döntést a miniszterelnök-jelölt személyéről, miután egyeztetett a pártok vezetőivel.

A Baloldali Párt, amely a bizalmi szavazás tekintetében a mérleg nyelvét játssza, szerdán jelezte: nem fogja megakadályozni a szociáldemokrata vezetőt a kormányalakítási kísérletben, amely ezúttal sikeresnek bizonyulhat, miután a svéd jobbközép Liberálisok és a Centrum Párt nemrég megegyezett a Löfven vezette szociáldemokrata-zöld koalícióval, hogy támogatja a piros-zöld szövetséget a következő parlamenti szavazáskor a kormányalakítás érdekében.

A szociáldemokraták és a zöldek kisebbségi kormányának támogatására vonatkozó megállapodás ugyanakkor jobboldali fordulatot jelent a munkaerőpiac és az adóügy területén, és kizárja a Baloldali Párt "mindennemű befolyását" Svédország politikai vezetéséből.

Jonas Sjöstedt, a Baloldali Párt vezetője ezért figyelmeztetett: pártja készen áll arra is, hogy leszavazza az új kormányt, ha az túlzottan elmozdul a jobboldal irányába, ami szerinte felveti annak aggályát, hogy Löfven nehezen fogja tudni végigvinni az adócsökkentést és a munkaerőpiaci reformot magában foglaló programot.

"Van egy megállapodásunk négy párttal, és én azt tervezem megvalósítani" - mondta ezzel kapcsolatosan újságíróknak Löfven. "Hogy a Baloldali Párt miképpen dönt (...) az már rajta áll" - tette hozzá.

Svédországban szeptember 9-én tartottak parlamenti választást, amelynek nyomán patthelyzet alakult ki.

Az őszi parlamenti választáson sem a szociáldemokraták, sem a konzervatívok által vezetett blokk nem kapott a kormányalakításhoz szükséges többséget, viszont a bevándorlásellenes Svéd Demokratákkal - akik a mérleg nyelvét jelenthetnék - eddig mindkét oldal kizárta az együttműködést. A Svéd Demokraták korábban határozottan jelezték, hogy egyetlen olyan kormányt sem fognak támogatni, amely nem biztosít jogot nekik a politikai irány befolyásolására.