2024. március 28., csütörtök

Egyiptomba búza, Kínába és Indiába kukorica

Még nem tudni, mikor indulhat a szerbiai agrártermékek exportja

Folynak a növényegészségügyi feltételek körüli egyeztetések a búza és a kukorica olyan távoli piacokra való kivitele kapcsán, melyeken eddig nem jelentek meg ezek a szerbiai termékek. Ez a folyamat a kiviteli jog elnyerésével zárul, de még nem jelent szerződésbe foglalt üzletet. Így nyilatkozott a várható gabonaexportról Vukosav Saković, a Žita Srbije szakmai társulás igazgatója. A Beta hírügynökségnek elmondta: Szerbia Egyiptomba fog búzát szállítani, és ez nagyon fontos számunkra, hiszen az észak-afrikai állam a világ legnagyobb búzaimportőre, évente tízmillió tonna kenyérgabonára van szüksége, ez pedig annyi, mint háromévi szerbiai átlagtermés.

– Egyiptom most többnyire Oroszországtól vásárolja a búzát, térségünkben pedig Romániától. Szerbiából majd akkor indul meg a kiszállítás, amikor egyeztetik az itt is működő multinacionális kereskedelmi cégek – pl. az amerikai CHS – feltételeit és eljárásait – magyarázta Saković. Kiemelte, hogy az egyiptomi piac válogatós, igényes, minőségi búzát követel, ez pedig azt jelenti, hogy pl. a tavalyi szerbiai termésből, melynek minőségét nagyban csökkentette az aratás közbeni esőzés, bajosan tudnánk nekik megfelelő termést exportálni. A szerbiai tárolókban nem is osztályozták a búzát, nehéz lenne tehát akkora mennyiségű, 25 000–50 000 tonna jó minőségű gabonát kiválasztani, amennyi az egyiptomiaknak elegendő és megfelelő lenne. Ez persze nem jelenti azt, hogy a következő években nem tudunk eleget tenni elvárásaiknak.

A következő hónapokban egyiptomi küldöttség érkezik hozzánk, hogy megállapítsa, kik termelik a búzát, hol tárolják a termést, mert ez is fontos nekik. A szigorú követelményeket Egyiptom és az ázsiai országok évekkel ezelőtt szabták meg; akkoriban öt egymást követő évben hatalmas mennyiségű búza termett, így a vásárlók válogathattak, diktálhatták a feltételeket, melyeket azóta is megtartottak.

„Az idén nem számíthatunk rekordtermésre, mert a nedvességhiány miatt nehezen kelt a búza. Komolyabb károsodást eddig nem tapasztaltunk, a vetéseket hótakaró védte a fagytól” – mondta Saković. Közölte még, hogy megindult az eljárás a kínai és az indiai piac megnyitása végett is, ezekbe az országokba kukoricát szállítanánk. Kínával ugyan már 5-6 évvel ezelőtt megkezdtük az egyeztetést, de fontosabb előrelépés csak tavaly történt. „Úgy volt, hogy tavaly októberben a kínaiak megtekintik a kukoricaültetvényeket, de addigra a betakarítás befejeződött, így valószínűleg az idén jönnek majd” – mondta Saković. Szerinte a kukorica Kínába való exportja még jelentősebb is lehet, mint az egyiptomi búzakivitel, mert kukoricából több a fölöslegünk.