2024. április 26., péntek
FOCIMIX

A Babaarcú Gyilkos vezeti a Manchester Unitedet

Ole Gunnar Solskjært nevezték ki vezetőedzőnek a Manchester United labdarúgócsapatánál. A klub szerdán délelőtt a honlapján megerősítette a korábban kiszivárgott hírt, mely szerint a 45 éves norvég exjátékos megbízott trénerként tér vissza az Old Traffordra, és szerződése az idény végéig szól. Az MU kedden közölte, hogy megköszönte a 2016 májusában kinevezett José Mourinho munkáját, s hamarosan kijelöli utódját. Solskjær neve eleinte nem szerepelt a lehetséges utódok között, ugyanis az elmúlt egy nap során a Tottenham kispadján ülő Mauricio Pochettino, a jelenleg csapat nélküli Zinédine Zidane, a májusban visszavonult Michael Carrick, a portugál Leonardo Jardim, a Chelsea-t nyárig irányító olasz Antonio Conte, az Arsenal korábbi legendás trénere, Arsène Wenger és a szintén francia Laurent Blanc került szóba.

Solskjær – becenevén a Babaarcú Gyilkos – igazi hősnek számít Manchesterben azóta, hogy a Bayern München ellen 2:1-re megnyert 1999-es Bajnokok Ligája-döntőben ő szerezte az angolok győztes gólját a 93. percben. A volt csatár 1996 és 2007 között erősítette az MU-t, melyben 366 meccsen 126 gólt lőtt, legutóbb pedig hazájában a Molde edzőjeként dolgozott. Kinevezésének hírét a manchesteriek kedden éjjel kitették honlapjukra, a videó azonban néhány perc múlva eltűnt onnan. Ezt követően Erna Solberg norvég miniszterelnök a Twitter-oldalán gratulált Solskjærnak, majd nem sokkal később törölte a bejegyzést.

Az MU 17 forduló után 26 ponttal a hatodik helyen áll a Premier League-ben, ez az elmúlt 28 idény legrosszabb bajnoki rajtja a Vörös Ördögöktől. A manchesteriek a BL nyolcaddöntőjében a PSG-vel találkoznak.

Már a Dortmund sem veretlen

Hétközi fordulót rendeznek a német bajnokságban, ahol kedden este elszenvedte idei első vereségét az éllovas Dortmund. Lucien Favre együttese a Düsseldorf otthonában kapott ki 2:1-re. A Mönchengladbach ezzel szemben hazai pályán továbbra is érinthetetlen, ezúttal a Nürnberg esett áldozatul. A ’Gladbach 6 pontra közelítette meg a dobogó tetején álló BVB-t. Dárdai Herthája eközben az európai kupasorozatokat érő helyekért harcol, az Augsburg elleni 2:2-es döntetlen azonban nem sokat segített a berlinieknek, s a Frankfurt elléphet tőlük.

Angliában a ligakupa küzdelmei borzolják a kedélyeket, ahol a kissé tartalékos Manchester City büntetőpárbaj után jutott elődöntőbe a Leicester ellen. A negyeddöntő másik meccsén a harmadik ligában szereplő Burton a Championship egyik feljutásra álló klubját, a Middlesbrough-t búcsúztatta.

Korai búcsú a River Plate-től

Megvan az első döntős az egyesült arab emírségekbeli labdarúgó-klubvilágbajnokságon. Az előzetes várakozásoknak megfelelően az elődöntőbe bejutott a Real Madrid – ellenfele a japán Kasima Antlers – és a friss Libertadores-kupa-győztes, a River Plate is. Az argentin együttes azonban meglepetésre kikapott az al-Aintól. A meccs tizenegyespárbajban dőlt el: az emírségekbeli játékosok egyszer sem hibáztak, a River Plate argentin válogatottja, Enzo Perez azonban kihagyta az utolsó büntetőt, így 5:4-re az al-Ain nyert. A bronzmérkőzést és a döntőt szombaton játsszák.

Az AFK fiúcsapata állította meg a szabadkai lányokat

Közel száz néző követte figyelemmel a Zentai Sportcsarnokban az ifjúsági kispályás labdarúgótornát, amelyet a Sport Mindenkiért Egyesület szervezett. Az eseményen a zentai, a szabadkai, a horgosi, az adai, a kanizsai és a kevi fiúcsapatok versengtek az érmekért, valamint csatlakozott hozzájuk egy szabadkai lánycsapat is.

A torna végjátékában meglepetésre az adai AFK fiúcsapata a lányokkal küzdött meg a trófeáért. A rendes játékidő 1:1-es döntetlennel ért véget, a büntetőpárbajban azonban a fiúk jobban összpontosítottak, így ők álltak fel a dobogó tetejére. A harmadik helyezett az AFK B csapata lett, akik a bronzmeccsen 2:1-re verték a szabadkai Coerver gárdáját. Az ötödik pozícióért folyó harcban a magyarkanizsai Potisje 1:0-ra győzte le a házigazda Zentát.

A torna legjobb góllövőjének járó díjat Anđeli Marković vihette haza, Csanád Sándor a legjobb játékos, Milovan Simić pedig a legjobb kapus lett.