2024. május 1., szerda

Behavazott

Noha még hivatalosan nem köszöntött be a tél, a hétvégi havazás sokakat kellemetlenül meglepett. 
Vajdaság-szerte 30–40 centiméteres hótakaró fedte be az utakat, tetőket, parkokat, tereket. A hó súlya miatt sok helyütt leszakadtak a fák ágai. A gyermekek élvezték a beköszöntött téli örömöket, a fiatal szülők kevésbé. Különösen azok, akik nem autóval közlekedtek.

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

Az újvidéki Szabadság hídat is sózzák és folyamatosan tisztítják (Dávid Csilla felvétele)

Az újvidéki Szabadság hídat is sózzák és folyamatosan tisztítják (Dávid Csilla felvétele)

Az autóutakat, sugárutakat, a város központi utcáit a munkások sózzák és folyamatosan tisztítják a hótól. A peremvárosokban e téren még van munka. A családi házak előtti járda és a lakóépületekhez vezető utak „tisztasága”, járhatósága a lakók lelkiismeretességének képe.

A hétvégén sikeresen megtalálták és megmentették azt a két kúlai húsz- és huszonegy éves fiatalembert, akik szombaton este a Fruška gorára azzal a szándékkal mentek, hogy sátor alatt töltik az éjszakát, hóval körülvéve. Megértették azonban, hogy eltévedtek, amikor vastag hótakaró képződött. Nem jutottak el az első településig, csak később sikerült felvenni a szerb mentőszolgálattal a kapcsolatot, amely értesítette a Fruška gora-i Nemzeti Park őrszolgálatát. Így a rosszul indult „kirándulás″ végül is jól végződött. Az illetékesek azonban kérik a polgárokat, hogy ilyen időben ne vállalkozzanak hegymászasra.

Az előrejelzések szerint csütörtökig hideg, téli, sok helyütt szeles idő várható havazás nélkül. Csütörtökön ismét havazásra számíthatunk, pénteken pedig ködre.

Az illetékesek arra intenek, hogy a sofőrök téli gumi nélkül sehová ne induljanak.