2024. május 2., csütörtök

Vízjel a papírban

A papírgyártás kultúrtörténetéről, a vízjelek mibenlétéről és jelentőségéről, valamint egy kártyán megjelenített Mátyás király szlovéniai kultuszáról tartott a TAKT szervezésében vetítéssel egybekötött, igen érdekes ismeretterjesztő előadást pénteken Temerinben Mór György.

Mór György előadása során bemutatta a papírkészítéskor használt merítést, vízjeles szitával (Góbor Béla felvétele)

Mór György előadása során bemutatta a papírkészítéskor használt merítést, vízjeles szitával (Góbor Béla felvétele)

A vízjelek külföldön is ismert, megbecsült kutatója, több fontos szaktanulmány szerzője elmondta, hogy egész életében papírral foglalkozott, képviselte a papírgyárakat, de dolgozott az újvidéki Forumban is. Amióta nyugdíjba vonult, kutatni kezdte a papírgyártásban használt vízjeleket, ahogy fogalmazott, a papír névjegyét. A vízjelből ugyanis megállapítható, hogy hol és mikor készült a papír, de olykor még az is, hogy ki készítette.

– Egykor kézi munkával készült a papír – mondta. – A növényi rostokat zúzás és aprítás után vízben lazítják föl (főzik, péppé alakítják), majd a jól formálható pépet szűrőszitára helyezik. Még a pép állapotú papíranyagba sajtolással ábrákat visznek be, amelyek helyén a papír elvékonyodik. A megszárított papírlapot világosság felé fordítva az ábrák jól láthatóvá válnak. A vízjel a nyomtatást, vagy az írást nem zavarja. Manapság főleg a postabélyegek, bankjegyek, értékpapírok utánzás és hamisítás elleni védelmének az egyik fontos eszköze.

Előadása során szólt az európai és a magyar papírmalmok (papírgyártók) vízjeleiről, és megemlítette, hogy a papírgyártás kezdeti éveiben a papír nem volt elfekvő áru, amint legyártották, rögtön szállították a nyomdáknak. Ezért fordul elő, hogy egy-egy régi könyvben akár több tíz vízjel is van – gyakran minden lapon másfajta. Ilyen a Miroslav-evangélium is, amely egyike a legjelentősebb szerb és délszláv írásos emlékeknek.

Érdekességként – mivel Mátyás király évében járunk – elmondta, hogy Szlovéniában 1991-ben kiadtak egy francia kártyacsomagot, amelyben a szív király Mátyás királyt ábrázolja. Ez igazolja, hogy valójában napjainkig nagy kultusza van az igazságszerető Mátyás királynak.