2024. április 26., péntek

Ricsaj volt Óbecsén

A tizenötödik – Két napon át tartott népi kultúránk ünnepe
Az erdélyi Kékiringó táncosai

Az erdélyi Kékiringó táncosai

Ügyeskedtek a kézművesek

Ügyeskedtek a kézművesek

A hétvégén tizenötödik alkalommal szervezték meg Óbecsén, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben a Ricsaj Népművészeti Találkozót. Pénteken este a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet jóvoltából néprajzi kiállítás nyílt a kultúrkör előcsarnokában, Bodor Anikó és dr. Kiss Lajos munkásságának, a délvidéki népzenekutatás két úttörőjének állítva emléket, majd az esti műsorban Örökségünk – Vajdasági nagyzenekar címmel népzenei koncertre került sor, amely a Vajdaságban működő népi zenekarok munkásságát hivatott bemutatni. Szűknek bizonyult a Petőfi kultúrkör 350 fős nagyterme a koncertre, sokan voltak kíváncsiak a zenekarok előadására. Az est folyamán bonchidai, moholi, szatmári, bogyiszlói, kalotaszegi, válaszúti, szászcsávási, palatkai és bácskai dallamok és énekek hangoztak el.

– Negyedik alkalommal szerveztük meg a koncertet, a budapesti Nemzeti Kulturális Alap és az óbecsei önkormányzat támogatásával. A célunk az volt, hogy legyen egy rendezvény, amely fellépési lehetőséget nyújt minden aktív zenekarnak. Ezenfelül szeretnénk megmutatni, hogy szűkebb hazánkban is jelentős népzenei mozgalom alakult ki és működik. Úgy véljük, hogy az együtt muzsikálás örömét, szépségét, közösségre gyakorolt kedvező hatását a lehető legszélesebb körben kell hirdetni, hogy a hangszerlelkek együtt történő zengése az emberi lelkek egyidejű vibrálását váltja ki – mondta Szerda Balázs, a Fokos zenekar vezetője, a koncert egyik szervezője. A rendezvényen felléptek a Juhász, a Véka, a Fokos és a Pendergő zenekarok, valamint Csonka Ferenc és zenekara. Ezenfelül Szerda Ákos, Bognár Odett és Varga Orsolya népdalénekesek is bemutatkoztak.

Készülnek a gyöngy ékszerek

Készülnek a gyöngy ékszerek

Rontó Márta népmesét mond a gyermekeknek

Rontó Márta népmesét mond a gyermekeknek

A talpalávalót a Fokos zenekar húzta

A talpalávalót a Fokos zenekar húzta

Szombaton, a Ricsaj Népművészeti Találkozó második napján a gyermekeké volt a főszerep.

– A találkozó célja a magyar népi kultúra népszerűsítése, megismertetése volt, és hogy alkalmat adjon a gyermekeknek a szereplésre, ismerkedésre, tanulásra. A rendezvény során az érdeklődők betekintést nyerhettek őseink hagyományaiba, életmódjába, ismerkedhettek kultúránkkal és szórakozhattak a magyar népművészet világával, a zenével, táncokkal. A fesztivál, amely a budapesti Nemzeti Kulturális Alap, valamint a budapesti Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. segítségével jött létre, nem versenyjellegű, így a fellépők feszültség nélkül mutathatták be néptánc- és népzenei tudásukat a társaiknak, közönségüknek – mondta Cseszák Balázs, a Ricsaj megálmodója és szervezője.

Délután kirakodóvásár és kiállítás várta az érdeklődőket, vajdasági kézművesek termékeit, valamint a népi iparművészet díjazott alkotásait tekinthették meg. A délutáni néptáncműsorban szenttamási, péterrévei és óbecsei gyerekek mutatkoztak be, ezt a „Ricsaj – találkozás a népművészettel” elnevezésű foglalkozás követte, ezen a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság támogatásával néptáncoktatók, néptáncosok, zenészek tartottak bemutatót és kézművesek foglalkozásokat a gyerekeknek. Rind Melitta a bútorfestés, Torjai Zita a gyöngyfűzés, Szuhanko Ruzsena a gyékényszövés, Koós Dezső pedig a bőrözés rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket, Bagi Natáliával fonáldíszt, Korcsik Irénnel pedig karácsonyi díszt készíthettek a gyermekek. Ezenkívül népi gyermekjátékokat Cseszák Korcsik Anikó és Lénárt Zsófi, népmesemondást Rontó Márta, hangszerbemutatót és énekoktatást a Fokos zenekar és Cseszák Korcsik Anikó tartott, valamint néptáncot a kultúrkör Kiscimbora táncegyüttesének táncosai és a Resócki Rolland–Vázsonyi Csilla páros oktatott. Az esti műsorban kiemelkedő gyermek néptánccsoportok mutatkoztak be Adáról, Temerinből és Óbecséről, valamint határon túli, erdélyi vendégek is érkeztek, mégpedig a székelyudvarhelyi Kékiringó tánccsoport. A Forrás – Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központ szervezésében mindkét nap táncház várta a kicsiket és és a nagyokat egyaránt.

Szerda Ákos és a Vajdasági nagyzenekar

Szerda Ákos és a Vajdasági nagyzenekar

A Juhász zenekar vastapsot kapott

A Juhász zenekar vastapsot kapott

A gyermekek imádják az ugrós táncokat

A gyermekek imádják az ugrós táncokat

Bognár Odett és a Pendergő zenekar együtt lépett fel

Bognár Odett és a Pendergő zenekar együtt lépett fel