2024. április 26., péntek

Erős szövetkezetekkel a kistermelők fennmaradásáért

„A tartományi kormány agrárpolitikájának elsőbbséget élvező területei közé tartozik a földműves-szövetkezetek újbóli felerősítése, enélkül nem fejlődhet kellő ütemben az agrárium. A szövetkezeti tevékenység több évtizeden át háttérbe szorult, ez pedig automatikusan a mezőgazdasági termelés stagnálásához, a kistermelők nagy részének eltűnéséhez, a vidékfejlesztés megtorpanásához vezetett” – mondta egyebek között Đorđe Milićević, a vajdasági kormány alelnöke a témáról tartott újvidéki kerekasztal-konferencián. Megállapítása szerint erős szövetkezetek nélkül és a kíméletlen piaci versengés közepette a kistermelők nem tudnak fennmaradni, ezért támogatja a tartományi kormányzat a földművestársulásnak ezt a formáját.

Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági titkár közölte, hogy a szaktitkárság pályázatok útján tavaly és az idén 83,5 millió dinárt fektetett a szövetkezetek fejlesztésébe, ezen belül főképpen az öntözőrendszerekbe és a hűtőházak felszerelésébe. Köztársasági szinten több mint 300 millió dinárt fordítottak a szövetkezetek újbóli felerősítésére.

A kerekasztal-értekezletet, amelyen 24 földműves-szövetkezet képviselői vettek részt, a Vajdasági Szövetkezeti Szövetség szervezte.