2024. május 8., szerda

Több lehetséges út az Eb-ig

A Dublinban megtartott vasárnapi sorsolást a Nemzetek Ligája-eredmények alapján Szerbia a harmadik, Magyarország pedig a negyedik kalapból várta. Marco Rossi együttese az ötcsapatos E csoportba került, míg a szerb Sasok a portugálokkal, az ukránokkal, a litvánokkal és a luxemburgiakkal küzdhetnek meg a 2020-as Eb-n való részvételért. Ezenkívül még három csoportba sorsoltak öt-öt válogatottat, további ötbe pedig hatot-hatot. A kontinensviadalra a csoportok első két helyezettje kvalifikálja magát. A két év múlva megrendezésre kerülő Eb egyébként azért is különleges lesz, mert 12 ország 12 városa ad otthont ennek a sorozatnak. Budapesten három csoportmérkőzésre és egy nyolcaddöntőre kerül sor. A rendező országok csapatai részvétel esetén a csoportkörben két meccset hazai pályán játszhatnak, így Szalai Ádámék akár kétszer is játszhatnak saját közönségük előtt.

A csoportok kialakításában a sorsolás házigazdájának képviseletében az ír Ronnie Whelan és a Tottenham egykori játékosa, Robbie Keane, valamint a címvédő portugálok részéről Nuno Gomes és Vítor Baía segédkezett. Az UEFA végrehajtó bizottságának döntése értelmében az Eb-nek otthont adó 12 ország csapatai közül legfeljebb kettő kerülhetett azonos csoportba, hogy a házigazdák mindegyikének legyen esélye a részvétel kiharcolására, illetve azon országokból is legfeljebb kettőt sorsolhattak össze, amelyeket szélsőséges téli időjárás szokott sújtani. Öt párharc – az örmény–azeri, a gibraltári–spanyol, a koszovói–bosnyák, a koszovói–szerb és az ukrán–orosz – politikai okokból nem volt engedélyezett. A sorsolásra összesen hat kalapot alakítottak ki, de az elsőt két részre bontották, mert a Nemzetek Ligája jövő júniusi négyes döntőjében érdekelt válogatottaknak – Portugália, Svájc, Hollandia és Anglia – mindenképpen ötcsapatos csoportba kellett kerülniük, hogy számukra szabad legyen a döntő időpontja.

Az Eb-selejtező meccseit 2019 márciusában, júniusában, szeptemberében, októberében és novemberében bonyolítják le, az ötcsapatos csoportok résztvevőinek pedig két szabadnapjuk is lesz.

2019 novemberében tehát húsz hely már foglalt lesz az selejtezők végeztével, s mivel a legutóbbi alkalommal ellentétben a legjobb harmadikok nem versenyezhetnek tovább – azaz nincs pótselejtező –, a fennmaradó négy hely a Nemzetek Ligája rájátszásából kerül majd ki. Ez pedig úgy fog történni, hogy az NL-ben kialakult sorrendet veszik figyelembe, s a kvalifikált húsz válogatottat egyszerűen kihúzzák ebből a playoffból. A maradék 35 csapatból a csoportkörben legjobban szereplő 16 válogatott küzdhet tovább az Európa-bajnokságon való részvételért. A csoportgyőztesek alapvetően helyet kapnak a legjobb 16-ban, de ha egy NL-csoportgyőztes kvalifikálta magát a hagyományos selejtezőkön, akkor azt a pozíciót a divízió legjobb csoportmásodikja veszi át. Szerbia és Magyarország tehát még a Nemzetek Ligájából is kijuthat a 2020-as kontinensviadalra, ám míg Szerbiának csoportelsőként a saját kezében lehet a sorsa, addig Magyarországnak reménykednie kell abban, hogy a divízióban előttük lévő négyesből három is kvalifikálja magát. Tekintettel arra, hogy milyen kacifántosnak tűnik az út az Eb-ig, talán egyszerűbb lenne, ha a magyar nemzeti tizenegy már a hagyományos formátumban remek teljesítményt nyújtana, s az egyébként kiegyenlített csoportban a vb-ezüstérmes horvátok mögött a második helyen zárna.

Az Eb-selejtező csoportjai

A csoport: Anglia, Csehország, Bulgária, Montenegró, Koszovó

B csoport: Portugália, Ukrajna, Szerbia, Litvánia, Luxemburg

C csoport: Hollandia, Németország, Észak-Írország, Észtország, Fehéroroszország

D csoport: Svájc, Dánia, Írország, Georgia, Gibraltár

E csoport: Horvátország, Wales, Szlovákia, Magyarország, Azerbajdzsán

F csoport: Spanyolország, Svédország, Norvégia, Románia, Feröer szigetek, Málta

G csoport: Lengyelország, Ausztria, Izrael, Szlovénia, Macedónia, Lettország

H csoport: Franciaország, Izland, Törökország, Albánia, Moldova, Andorra

I csoport: Belgium, Oroszország, Skócia, Ciprus, Kazahsztán, San Marino

J csoport: Olaszország, Bosznia-Hercegovina, Finnország, Görögország, Örményország, Liechtenstein