2024. április 26., péntek

Hídfelújítások Topolyán

 Évek óta használhatatlan állapotban van az autós és teherforgalom számára a topolyai Lukoil benzinkúttól a kaszárnya melletti körforgalomhoz átvezető híd, illetve rövid útszakasz.

A Krivaja vizét elterelték, hogy a munkások meg tudják építeni az új híd alapjait (Tóth Péter felvétele)

A Krivaja vizét elterelték, hogy a munkások meg tudják építeni az új híd alapjait (Tóth Péter felvétele)

A Krivaja patak felett átvezető aszfaltozást Topolya község anyagi kereteiből valósítják meg, a tartományi mezőgazdasági titkárság támogatásával. A munkálatokat tegnap a községi tanács tagjainak kíséretében megtekintette Kislinder Gábor községi elnök, aki elmondta, hogy legkésőbb március végére szeretnének a két híd felújításának végére jutni.

– Két kritikus állapotban levő, községbeli híd felújítását is előirányozta az idei évben a községi költségvetés, ehhez nyertünk a tartományi szervek által kiírt pályázaton némi támogatást. Bajsán, a Pannónia irányába vezető útszakaszon található erősen megromlott állagú hidat is fel tudjuk majd újítani, közvetlenül a topolyai munkálatok után – nyilatkozta Kislinder, aki elmondta azt is, hogy eredetileg azt gondolták, hogy a bajsai híd van rosszabb műszaki állapotban, de miután a szakemberek a Lukoil melletti régi hidat megbontották, kiderült, hogy tévedtek.

– A két munkálat összértéke 28 millió dinár, a tartomány a község önrészéhez 6 millió dinárral járul hozzá. A határidők elég szűkösek, reméljük, hogy az időjárási körülmények miatt nem kell majd határidő-hosszabbítást kérnünk. A topolyai munkálatokra december 22-éig kell pontot tennünk, de egyelőre úgy néz ki, hogy korábban kész lesz. A bajsai híd felújítását minél korábban szeretnénk megkezdeni, és a mezőgazdasági szezonmunkák előtt tervezzük befejezni – ismertette a polgármester.

A két híd felújítását a DTD Észak-Bácska vízgazdálkodási vállalat végzi, a kivitelezés felelős megbízottja, Cecilija Vujnović, elmondta, hogy az új híd alapozása már megtörtént.

– Amennyiben az időjárási körülmények megengedik, akkor ezen a héten a folyam közvetlen közelében levő alsó rétegét betonozzuk ki a hídnak, majd a felszínhez közeli részekkel foglalkozunk – nyilatkozta a munkálatok felelőse, akitől az iránt is érdeklődtünk, hogy miért romlott meg az előző állapota.

– Két oka is volt annak, hogy az előző tönkre ment. Az egyik, hogy bármennyire is alacsony vizű a Krivaja patak, a víz folyamatos sodrása kimosta a korábbi híd alapját. Miután a víz megtette a magáét, elszakadt a konstrukciót összetartó kábel. Hatalmas szerencse, hogy nem történt személyi sérülés vagy anyagi kár. A mostani munkálatok előtt konzultáltunk az Építőmérnöki Kar illetékes szakembereivel, akiknek a mérései, illetve az instrukciói alapján történik az építkezés – mondta Cecilija Vujnović.