2024. május 8., szerda
AUTÓSPORT – RALI-VB

Tizenötödször is Sébastien

Sébastien Ogier (jobbról) és versenyzőtársa, Julien Ingrassia az ausztrál évzáró befutójánál (Fotó: Beta/AP)

Sébastien Ogier (jobbról) és versenyzőtársa, Julien Ingrassia az ausztrál évzáró befutójánál (Fotó: Beta/AP)

Nem nagyon létezik másik sportág, amelyben egy keresztnév ilyen hosszú időn át uralkodni tudna, ám a helyzet az, hogy a rali-vb-n legutóbb 2003-ban avattak olyan bajnokot, akit nem Sébastiennek hívtak. Először kilenc éven át Loeb volt letaszíthatatlan a trónról, Ogier pedig idén sem tette meg azt a szívességet, hogy ebben változás állhasson be, hiszen zsinórban a hatodik szezonban sem talált legyőzőre – igaz, 2018-ban volt talán az eddigi legnehezebb dolga.

A szezon nagyobb részében ugyanis nem ő, hanem a Hyundait vezető Thierry Neuville állt a bajnoki pontverseny élén, aki a legfőbb kihívó posztjára lépett elő azóta, hogy 2016 végén kiszállt a WRC-ből az Ogier alatt domináns Volkswagen, és a francia az M-Sport által felkészített Fordra volt kénytelen váltani. A szezonzáró előtt Ogier már néhány ponttal át tudta ugrani Neuville-t, majd az Ausztrál Ralin már egy 5. hely is elegendő volt számára, miután a belga és a másik közeli üldözője, a Toyotával remeklő észt Ott Tanak is kieséssel tette könnyűvé a dolgát.

Ogier tehát immár hatszoros bajnoknak mondhatja magát, és újabb csapatváltás mellett tette le a voksát, hiszen a jövő évre már a Citroënhez szerződik, amely márkával még első győzelmét szerezte 2010-ben, most viszont a csapat versenyzői és technikai fronton is gödörben van tavalyi visszatérése óta. Vajon Ogier képes lesz a Ford után egy újabb márkát felvirágoztatni?

És ha már a neve szóba került, az idei szezon legnagyobb szenzációját valójában Loeb szolgáltatta a Sébastienek közül: az immár 44 éves legenda csak alkalmi résztvevője a WRC-futamoknak azóta, hogy 2012-ben felhagyott az aktív szerepvállalással. Idén három év távollétet követően tért vissza néhány versenyre, és az októberi Spanyol Ralin aratott nosztalgikus diadalával újra felállhatott a dobogó tetejére, több mint öt évvel legutóbbi ralis győzelme után.

TÚRAAUTÓ-VILÁGKUPA

Michelisz idén csak negyedik

A makaói utcai versenyekkel befejezte szezonját a túraautó-világkupa is, amely a világbajnokság tavalyi felbomlását követően a korábbi WTCC jogutódjaként állt össze 2018-ban, bő mezőnnyel és helyszínenként három futammal téve magát vonzóbbá a nézők számára. Itt indult a WTCC tavalyi bajnoki címéről csak hajszállal lecsúszó Michelisz Norbert is, ez a szezon azonban részben a balszerencséje miatt sem alakulat az általa elvártak szerint, s végül még a bajnoki 4. helyet is pozitívumként kellett elkönyvelnie, hiszen a rendkívül szoros tabellán a 8. helytől is csupán négy pont választotta el.

A szezonban egyébként a mezőny legerősebb technikájával a Hyundai négy autója rendelkezett, amelyek egyikét a magyar versenyző vezette, 2018-ban azonban némileg váratlanul az „öregek” lopták el a rivaldafényt: Michelisz csapattársa, az 56 évesen is elnyűhetetlen Gabriele Tarquini szerezte meg a bajnoki címet a 49 éves Yvan Mullerrel csatázva a végsőkig, aki a két éve bejelentett visszavonulása után tért mégis vissza a versenyzéshez.