2024. április 26., péntek

80 százalékkal több pénz a gyerekek külföldi gyógykezelésére

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter tegnap a Pink televíziónak nyilatkozva elmondta, 80 százalékkal növelik a gyerekek külföldi gyógykezelésére létrehozott költségvetési alapot, ami mintegy 216 millió dinár növekedést jelent. Kiemelte, az alap létrehozása óta 138 gyermek kapott lehetőséget külföldi gyógykezelésre, és 246 vérmintát küldtek olyan elemzésekre, amelyeket Szerbiában nem végeznek.

‒ Nem az a cél, hogy minél több mintát küldjünk, hanem hogy megteremtődjenek a feltételek, hogy azokat itthon elemezzék. Vannak olyan gyermekek is, akiket Szerbiában kezeltek, és kifizettük külföldi szakértők érkezését a kezelésükre. Több száz gyermekről van szó, és több millió eurós befektetésről – hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette, elítéli azokat a visszaéléseket, amikor a gyermekek megsegítését promóciós célokra használják fel.

‒ Nem fényképezkedünk velük, és miért szeretné ezt bárki, aki segített? Az állam egy telefonos információs központot hozott létre, amely minden nap dolgozik. Bármely szülő felhívhatja, és érdeklődhet gyermeke külföldi gyógykezelése iránt – mondta Lončar. Ugyanakkor bejelentette, folytatódnak a beruházások az egészségügyben, de mint mondta, nem lehet mindent egyszerre megoldani. Mielőtt külföldre mennének, a szülőknek érdeklődni kell, hogy mi minden valósítható meg idehaza.

‒ Nem kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy a vakbélműtétet külföldön szeretnék elvégeztetni. A szakma az, amely ilyen kérdésekben dönthet – magyarázta a miniszter.

Kiemelte, két-három héten belül megnyílik az új sebészeti szárny Vranjeban, valamint beruházásokat terveznek az aranđelovaci kórházban, és a lazarevaci szülészeten is. 

‒ Ismétlem, egy hatalmas rendszerről van szó, és nem lehet mindent egyszerre elérni. Kúlán új egészségház nyílt, azonban ezen intézmények vezetőinek és a menagereknek szintén részt kell venniük a munkában, látniuk kell, hogy mi történik az intézményükben, és mit lehetne még elérni – szögezte le Zlatibor Lončar.