2024. május 8., szerda

A gyógyszer veszélyes is lehet

Dániai kutatások eredménye szerint bizonyos vérnyomáscsökkentők növelhetik a bőrrák előfordulásának a lehetőségét

A szerbiai Gyógyszerek és Gyógyászati Segédeszközök Ügynöksége írásos formában tájékoztatta, azaz figyelmeztette az egészségügyben dolgozókat, hogy az aktuális kutatási eredmények szerint a hidroklorotiazidot tartalmazó vérnyomáscsökkentő, valamint vízhajtó gyógyszerek növelhetik a nem melanóma típusú bőrrák előfordulásának a lehetőségét. Az említett gyógyszerek szóban forgó aktív hatóanyagát a nem melanóma típusú bőrrák két fajtájával hozták eddig összefüggésbe a gyógyszerek mellékhatásait kutató szakemberek, mérvadónak minősített klinikai kutatások keretében. A hidroklorotiazid tartalmú gyógyszerek ezek a kutatások szerint elsősorban akkor növelik bizonyos bőrrákfajták előfordulásának a lehetőségét, ha a páciens hosszabb időn át, rendszeresen, halmozottan és nagyobb mennyiségben használja azokat.

A szóban forgó ügynökség azt javasolja a pácienseknek, hogy ha ilyen gyógyszert szednek, akkor rendszeresen keressék fel bőrgyógyászukat, hogy az megvizsgálja a bőrükön esetlegesen megjelenő különböző elváltozásokat. Azoknak, akiknél már előfordult a bőrrák valamelyik formája, azt tanácsolják, hogy kezelőorvosukkal konzultálva fontolják meg a hidroklorotiazid tartalmú gyógyszerek alternatív gyógyszerre való lecserélését.

A szóban forgó aktív hatóanyagot tartalmazó, Szerbiában is forgalmazott gyógyszerek teljes listáját a https://www.alims.gov.rs/ciril/files/2018/11/PZR-hidrohlortiazida.pdf linken találják. A listán a következő gyógyszerek szerepelnek, zárójelben a gyártó elnevezésével: az Enalapril HCT, a Vivace Plus, a Vivace Plus L és a Telmikor plus (Actavis), a Corace Plus és a Telmipres Plus ( ADOC), a Skopryl Plus (Alkaloid), az Iruzid (Belupo), a Nebilet Plus ( Berlin-Chemie), a Micardis Plus (Boehringer Ingelheim), a Lizopril H (Bosnalijek), a Prilazid Plus és a Losar Plus (Galenika), az Erynorm Plus, a Hemokvin Plus, a Hemopres, az Irbenida Plus, a Prilenap H, Prilenap HL, a Prilinda Plus, a Tensec Plus és a Yanida Plus (Hemofarm), az Ampril HL, az Ampril HD, a Cazacombi, az Enap H, az Enap HL, az Enap HL 20, a Lorista H, a Lorista HD, a Lorista H 100, a Tolucombi és a Valsacombi (Krka), a Lodoz (Merck), a Co-Diovan (Novartis), a Monopril Plus, az Enatens Plus és a Binevol Plus (Pharmaswiss), a Tritace comp és a Tritace comp LS (Sanofi), valamint a DIUNORM (Slaviamed).

A szerbiai gyógyszerügynökség az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) farmakovigilanciai kockázatfelmérési bizottságának (PRAC) kutatási eredményeire hivatkozik közleményében, míg a szóban forgó nemzetközi szervezet a Dániában elvégzett klinikai kutatások eredményére.