2024. május 1., szerda
SZENTTAMÁS

Új bútor már van, tűzoltókocsi még nincs

Az év elején a szenttamási önkormányzat jelentős eszközöket különített el a helyi tűzoltóotthon tatarozására. Már akkor nyilvánvaló volt, hogy a helyi tűzoltóknak a további zavartalan munkájához új bútorra, irodai felszerelésre is szükségük van. Pár nappal ezelőtt 13 új széket kapott az otthon, az előttünk álló időszakban pedig folytatódik az új bútor beszerzése. Az önkéntesek emellett kérték a már meglévő tűzcsapok biztosítását,  vagyis azok zárhatóságát, amit az önkormányzat ugyancsak magára vállalt.

A székek átadásánál jelen volt a polgármester, Radivoj Paroški. Az itt dolgozók nevében Dragan Ornjakov tűzoltó köszönte meg az ajándékot, és elmondta, az önkormányzat – habár nem kötelessége – eddig is nagy mértékben és folyamatosan támogatta a tűzoltók munkáját.

A polgármester kiemelte, Szenttamásnak szüksége van egy funkcionális tűzoltóegységre, ugyanis a polgárok minden nehéz helyzetben, mint amilyen a tűz vagy a rossz időjárási viszonyok, számíthatnak rájuk, nem beszélve a komolyabb közlekedési balesetekről, amelyek során felszerelésükkel emberéletet mentenek.

‒ Amikor utoljára látogatást tettem a tűzoltó egységnél, megígértem, hogy a továbbiakban több olyan felszerelést igyekszünk biztosítani, amelyek elengedhetetlenek a tűzoltók zavartalan munkájához. Ma éppen székeket hoztunk, hamarosan azonban mást is biztosítunk. A szenttamási tűzoltóság dolgozói kiválóan végzik a rájuk háruló feladatokat, amiért dicséretet érdemelnek. Bár nem tartoznak közvetlenül községi fennhatóság alá, mindent megteszünk annak érdekében, hogy könnyítsük a munkájukat. A mai találkozón arról is szó volt, hogy kölcsönösen egymásra vagyunk utalva,  kis közösség vagyunk, ezért továbbra is fontos a folyamatos és rugalmas készenlét támogatása, hogy az egység szükség esetén mielőbb reagálni tudjon – mutatott rá Szenttamás polgármestere.

Mint elhangzott, a helyi tűzoltóságnak jelen pillanatban a legnagyobb gondot az elöregedett géppark jelenti. A tűzoltókocsik átlagosan 35 évesek, és csaknem minden nap javítani kell őket, ami csökkenti a hatékonyságot. Nagyon sokat segítene, ha legalább 5-10 éves, használt tűzoltókocsikkal bővítenék ki a már meglévő állományt. Így gyorsabban a tűz vagy baleset helyszínére érhetnek az itt dolgozók. Erre vonatkozóan már többször is az illetékes minisztériumhoz fordultak, de a község is tervbe vette egy korszerű és teljesen felszerelt tűzoltótartálykocsi vásárlását.