2024. április 19., péntek
Synergy#WTF 2, Újvidék

Amit akartunk, azt megvalósítottuk

Dalibor Rožić a Synergy fesztivál részvevőivel

Dalibor Rožić a Synergy fesztivál részvevőivel

Az Újvidéki Színház november 5-étől 12-éig második alkalommal bizonyította, hogy gondoskodó házigazdája a kisebbségi színházak nemzetközi fesztiváljának.

A tartományi székváros rendezvényét a város ezúttal is támogatta. Mivel ez a jelentős nemzetközi kisebbségi fesztivál Újvidék Európa Kulturális Főváros főprogramjának egyik szegmense, a hétvégén Dalibor Rožić, a városi tanács művelődési ügyekkel megbízott tagja örömmel fogadta a színházfesztivál résztvevőit a városháza dísztermében.

A záró esten az Újvidéki Színház nagytermében a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház mutatkozott be Zoltán újratemetve c. vendégjátékával. Utána Lénárd Róbert rendezőt kérdeztük a látott fesztiváli produkciókról.

– Nagyon széles spektrumú fesztiválról beszélünk. Tavaly is az volt, az idén is az lett – mondta az Újvidéki Színház művészeti vezetője. – Nyilván a spektrum ugyanolyan széles, mint amennyire széles a nyelvi kisebbség vagy kisebbség fogalmának a spektruma a világban. Mi az eurázsiai színtéren járunk, amely nyilván még szélesedni fog. A világ ennél jóval nagyobb, a kisebbség fogalma is jóval színesebb még mindig, mint amit mi fölmutatunk, de nyilván a műfaji szélessége a spektrumnak ugyanilyen széles. Izgalmas azt látni, hogy Beregszászon hogy nyúlnak hozzá. Persze ez egy Vidnyánszky Attila-rendezés volt. Az ő rendezését pedig nem először látjuk Újvidéken, itt állította színpadra a diplomamunkáját.

Lénárd kiemelte, hogy Erdélyben egy kulturálisan hihetetlenül gazdag színházi közeg van, erről tanúskodik az Alice c. előadás is. Beszélt ugyanakkor arról, hogy többek között láttuk a fesztiválon az oroszországi tatár népi kultúrát, továbbá a törökországi örmények megmaradásáért való küzdelmét is, az utóbbit alternatív verses összeállítással mutatták be a művészek.

– Az egész hétnek a rezüméje még bennem sem ülepedett le teljesen, de az biztos, hogy mindenki egész másképp fogja föl, éli meg a maga kisebbségi kulturális szerepét, és ez szerintem nagyon izgalmas. Különben én afféle „modernista szemétláda” vagyok. Egyre izgalmasabbnak tartom az erdélyi színházak működését és repertoárját, egyre bátrabbnak tartom őket. Ezért egyértelműen az Alice c. produkció mellett teszem le a voksom. Természetesen ez ízlés kérdése: a rendező Bocsárdi László ízlésvilága hozzám nagyon közelálló. Az Alice-ben meg Bocsárdi – úgy éreztem, még azon a világon fölül, amit én nagyon szeretek nála, még egyet lépett előre abban, hogy a teljes szürreáliáját ránk zúdítsa – mondta Lénárd Róbert rendező, az Újvidéki Színház művészeti vezetője.

A nemzetközi színházfesztivál keretében konferencia megtartására került sor. Ez egy alakuló közgyűlést előkészítő értekezlet volt. Erről Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója elmondta, a kisebbségi színházak nemzetközi szervezete, amelynek megalakítását tervezték, egy része a Synergy#WTF projekt egészének. A fesztivál és az említett nemzetközi szervezet, valamint egyéb aktivitások egy csomagot képeznek.

– Amit terveztünk a konferencia két napjára, azt megvalósítottuk. Mi, jelenlevők, végigjártuk az általunk felterjesztett szervezeti szabályzatot, amely ajánlat volt. Végigjártuk a jövendőbeli szervezet várható struktúráját, végigtárgyaltuk a jövendőbeli szervezetnek minden egyes várható feladatát, meg kidolgoztunk a formális megalakulásnak a forgatókönyvét. Ennek értelmében a jelenlevők feljogosították a munkacsoportot, hogy elvégezze az adminisztratív, jogi és egyéb teendőket.

A kitűzött időpontok értelmében december végéig a konferencián elhangzott záradékok, határozatok és álláspontok, továbbá a felszólalások, javaslatok alapján elkészítjük a konferencia hanganyagának írásos anyagát. A konferencia anyagát elkészítjük december 30-áig. Március végéig pedig elkészítjük a két dokumentumot: az alapító okiratot és a működési szabályzatot. Lefordítjuk a jövendőbeli tagszínházak nyelvére. Szétküldjük a potenciális tagszínházaknak. Március végéig a jogi dokumentumok meglesznek, s a színházi idény végéig, június 30-áig eldöntjük, tartunk-e formális alakuló közgyűlést, vagy pedig azt a közgyűlést, amikor formálisan megalakulunk, a következő Synergy fesztivál idejében tartjuk meg 2019 novemberében.

A konferencia résztvevői a tavalyi színházak képviselői, az idén vendégszereplő színházak képviselői, valamint szakemberek, kutatók, teatrológusok, színházi és közéleti személyiségek, akik a kisebbségi problematikával foglalkoznak, vagy érdeklődnek ez iránt, vagy valamilyen kisebbségi létben működő intézetben tevékenykednek.

A kisebbségi színházak nemzetközi szervezetének tagjaivá válhatnak kisebbségi státusban levő színházak, kisebbségi kulturális intézményeket tömörítő szervezetek, valamint kisebbségi oktatási- művészeti intézmények, valamint személyek alanyi jogon.

Az igazgató elmondta: a kisebbségi színházak szervezete elsősorban a tagszínházak közötti együttműködéssel, előadások és művészek cseréjével, közös produkciókkal, kutatási munkával, oktatási-képzési programokkal foglalkozik.

– Feladatunk a jövendőbeli szervezetnek az a joga, hogy fellépjen esetleges diszkriminációs nyomás ellen, amely valamelyik tagunk vagy esetleg hasonló, kisebbségi státusban levő intézmény ellen fordul, például annak okán, hogy az intézmény kisebbségi státusban van. Igazából a kisebbségi státus veszélyeztetettsége esetén a szervezet fellép – mondta Venczel Valentin.