2024. április 26., péntek

A militáns sajtó garázdálkodása

A karikatúra „nagy öregjei” meg sem szeppentek

Predrag Koraksić Coraxot egy kicsit sem lepte meg, hogy a lazarevaci helyi hatalom elrendelte karikatúráinak eltávolítását a Dimitrije Tucović Könyvtárban megrendezett kiállításról. Ez volt az egyetlen logikus lépés, mást nem is várhatott el az ember, hiszen az aznap este tartott beszélgetőest vendégei mind a Danas annak a számának a példányát tartották a magasba, amelynek címoldalán megjelent a hatalomnál a biztosítékot kiütő karikatúra – fejtette ki a karikaturista a Danas napilapnak nyilatkozva, mondván, a szóban forgó jelenetről készített fényképek bejárták Szerbiát, ez pedig igencsak szúrta egyeseknek a szemét.

Szinte ugyanezekkel a szavakkal értékelte a történteket Dušan Petričić karikaturista, akinek az alkotásait szintén eltávolították a lazarevaci kiállításról. Petričić szerint ez és az ehhez hasonló intézkedések bizonyítják a Danashoz közel álló értelmiségeik beszélgetőestjeinek a létjogosultságát.

– Sem Corax, sem én nem adjuk fel, továbbra is folytatjuk szerbiai körutunkat, bejárjuk az egész országot – nyomatékosította Petričić.

Az Életünk karikatúrái elnevezésű kiállítás november 9-én, pénteken este nyílt meg Lazarevacon, a fasizmus és az antiszemitizmus világnapja alkalmából. A kiállított alkotásokat néhány órával később, valamikor az éj leple alatt távolíthatták el, hiszen a könyvtár kiállítótermének falairól szombat reggelre eltűntek a karikaturisták alkotásai. A helyiek szerint ilyen rövid idei tartó kiállítás az ő településükön még nem volt. Azt, hogy ki rendelte el az alkotások eltávolítását, egyelőre nem sikerült kideríteni, a helyi vezetés és a könyvtár illetékesei nem válaszoltak a témával foglalkozó sajtó, egyebek mellett az N1 kérdéseire.

A Novi Optimizam egyesület, a kiállítás társszervezője számára nem fér kétség hozzá, hogy a döntést kizárólag a helyi hatalom hozhatta meg.

– A hatalmi párt tisztségviselőit feltehetőleg zavarta, hogy a helybeliek tömegesen vettek részt pénteken este a kiállítás megnyitóján, majd az azt követően szervezett, Hol vannak a te határaid? elnevezésű beszélgetőesten, amelyen Szerbia legismertebb két karikaturistája mellett Filip David író és Goran Marković rendező szólaltak fel. Ezzel csak azt bizonyították, hogy a felszólalók semmiben nem tévedtek: a szerbiai társadalomban egyre inkább erősödik a fasizmus, mindinkább visszaélnek a hatalommal, és elnyomják az alapvető emberi jogokat – fogalmaztak az egyesületben az N1-nek nyilatkozva.

A többség szerint kétség sem fér ahhoz, hogy az alkotásokat azért száműzték, mert a Danas november 9-i számának címoldalán megjelent Corax karikatúrája, amelyen Hitler és Goebbels a kisbaba Aleksandar Martinović és Vladimir Orlić haladó pártbeli politikusokat tartják a kezükben, és cumisüvegből szoptatják. A szóban forgó karikatúrát pénteken Aleksandar Vučić, az SZHP elnöke és államfő, valamint a művelődési és tájékoztatás minisztérium, továbbá a tartományi kormány is elítélte. Erre reagálva a Szerbiai Újságírók Egyesülete arra emlékeztette a tisztségviselőket és az állami szerveket, hogy a „karikatúra szatirikus sajtóműfaj”, a Szerbiai Újságírók Független Egyesülete és a Vajdasági Újságírók Független Egyesülete pedig lemondásra szólította fel Vladan Vukosavljević művelődésügyi minisztert.

Aleksandar Martinović, az SZHP köztársasági parlamenti frakcióvezetője még aznap kifejtette: a szóban forgó karikatúra szemben áll a józan ésszel. A politikus abban is biztos, hogy kit testesít meg Hitler a rajzon, de abban is, hogy a Danas, a NIN és a Vreme, valamint a BIRN újságíró-egyesület a „militáns ellenzéket” testesíti meg Szerbiában.