2024. április 23., kedd

Az írás mint fennmaradásunk záloga

Befejeződött a zEtna XV. Irodalmi Fesztiválja Zentán

Szombaton fejeződött be Zentán a zEtna XV. Irodalmi Fesztiválja. A háromnapos rendezvényen számos író, költő mutatkozott be. A beszélgetések során szó esett alkotásokról, irodalmi témákról és az élet számos kérdéséről.

– 1999 óta rendszeresen találkoztunk írótársakkal a jelenlegi Etnogoldban. Akkor is egy kellemes hely volt, ahol hetente egyszer, csütörtökönként találkoztunk, főként zentai írókkal, irodalombarátokkal, művészekkel, akik mind az írás, az irodalom szerelmesei voltak már akkor is. Gondolkoztunk, mit kellene hozzáadni ehhez a városhoz, hogy egy kicsit olyan hely legyen, amiben megvannak azok a nagyvárosi tartalmak is, amiket szeretnénk, hogy jelen legyenek itt helyben, hogy ne kelljen elmenni máshova ilyen jellegű élményekért. Így ’99-től elindult az elektronikus könyvtár és folyóirat. Ez egy jelenség volt az egész Kárpát-medencében. Nem arra számítottunk, hogy egy etalont fogunk teremteni, hanem csak egy kis kalandot akartunk, ahol megpróbálunk létrehozni valamit. E „játék” közben néhány egészen komoly funkciót is elkezdtünk betölteni, például a kortárs irodalom befogadásának, az alkotómunkának a segítését – mondta Beszédes István, a zEtna online folyóirat szerkesztője, kiadóvezető, s egyben a rendezvény főszervezője.

Elmondása szerint az internetes folyóirat elindulása után szépen elkezdtek épülni a dolgok. Az elszigeteltebben élő emberek ezen keresztül kapcsolatokra találhattak. Egyfajta kulturális éhség uralkodott, ami dinamikus fejlődést indított. E folyóiratos felfutás 5–6 évvel később eljutott arra a szintre, hogy az egyes szerzők írásai már könyvért kiáltottak, így elindult a könyvkiadás folyamata is. A zEtnának máig több, mint száz kötetet sikerült megjelentetnie.

Jó barátságok, kapcsolatok születtek, ami maga után vonta azt az igényt, hogy közönségtalálkozók legyenek, így 2004-től elindították az irodalmi fesztivált, ami idén 15. alkalommal került megrendezésre, melyet ez alkalommal a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a zEtna könyvkiadó és online folyóirat közösen szervezett.

– Ez egy nagyon fontos időpont, amikor 15. alkalmához eljut egy ilyen programsorozat. Ilyenkor végig kell gondolni az egész 15 évet. Felmerült, hogy érdemes lenne egyes szerzőket visszahívni, így került például a fesztiválunk csúcsára Bodor Ádám, aki most másodszor jött el. Olyan pályázati keretbe kerültünk, ahol van egy határon átnyúló rendezvény is, ez A víz új kultúrája, aminek különböző attribútumai már megvannak az interneten. Három magyar és három szerb szerző kezd egy négykezes sorozatot, amelyben a vízhez kötődő fesztiváli téma jelenik meg, mégpedig az egyik Csendes-óceáni szigetországról, Tuvaluról szól, amely valószínűleg 3–4 évtized múlva el fog tűnni. Így a fesztiváli téma az volt, hogy tematizáltuk az eltűnést, a süllyedést, ami egy nagyon szép téma kulturológiailag is, hiszen állandóan jönnek új kultúrák és süllyednek is el régiek. Természetesen a régi kultúrák ma is hatnak ránk, így érdekes kérdés, hogy egy korallból álló atoll sziget, ami eltűnik, vajon valóban eltűnt-e?! Ha mintaként, toposzként megőrzik, akkor nagyon sokáig tud hatni – tette hozzá a zEtna vezetője, aki elégedett volt az idei fesztivállal.

A kiállításokkal és zenei produkciókkal fűszerezett három napos rendezvény nem érhetett volna véget máshol, mint az Etnogold étteremben, ahol egy finom vacsora mellett éjszakába nyúlóan beszélgethettek az irodalom szerelmesei.