2024. április 25., csütörtök

A kultúrák áramoltatásának jegyében

A zEtna XV. Irodalmi Fesztiválja

Csütörtökön este Zentán, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában kezdetét vette a zEtna XV. Irodalmi Fesztiválja. A megnyitó beszélgetés A víz új kultúrája címmel a Cultstream-folyam jegyében telt Predrag Popović, a zentai Városi Könyvtár munkatársa, Perpauer Attila, Zenta Község önkormányzatának művelődési és oktatási ügyekkel megbízott tanácstagja, Hugyik Richárd, a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ igazgatója, Mikola Gyöngyi kritikus, irodalomtörténész és Beszédes István, a zEtna folyóirat vezetője részvételével.

Hugyik elmondta, hogy az idei fesztivál különlegesnek tekinthető, mivel első ízben koprodukcióban valósul meg, a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a zEtna könyvkiadó és online folyóirat közös szervezésében. Emellett a rendezvény mások mellett bekerült A víz új kultúrája elnevezésű, határokon átívelő IPA-projektbe is, amely Zenta, Magyarkanizsa és Szeged együttműködésével jött létre, a megálmodója pedig Mikola Gyöngyi volt. A projektum elsődleges célja a szülőföld megtartó erejének és a turizmus vonzerejének növelése a meglévő értékek felmutatása révén.

A beszélgetés a víz és a kultúra kapcsolatáról folyt, miközben Mikola felhívta a figyelmet ezen őselem gazdag szimbólumrendszerére is, hangsúlyozva, hogy a víz többek között az olvasás és az írás metaforája is, hiszen – amennyiben jól csináljuk – ezekben is elmerülünk. Ő is a kulturális kapcsolatok támogatását – áramoltatását mintegy – tartja a projektum elsődleges céljának.

Beszédes kifejtette, hogy a fesztiválon, lévén az már 15 éves, mindenkinek valami köze van egymáshoz, illetve az itt jelenlévők mind közel is állnak egymáshoz. Mindenki mindenkinek ismerőse vagy rokona, mindenki írt, fordított vagy könyvet illusztrált már a zEtnának, aki pedig egyiket sem tette, azt remélhetőleg olvasta a kiadó könyveit. Fontos kapcsolatok ezek, amik most újabb formát öltöttek, és így élnek tovább.

Az est folytatásaként Kémeri Attila megnyitotta Menyhárt ErzsébetKönyvszigetek című, újrahasznosított nyomtatványokból készített könyvszobrokat bemutató kiállítását, ezt követően pedig bemutatkoztak a zEtna újrainduló négykezes sorozatainak szerbajkú résztvevői, Gojko Božović, Đorđe Kuburić, Snježana Rončević költők, akikkel Draginja Ramadanski műfordító beszélgetett, és arra a kérdésre próbálták közösen megtalálni a választ, vajon költői kategória-e az őszinteség. Az estet a fesztivál vendégeinek felolvasása zárta.