2024. május 1., szerda

A népzene összeköt

Népzenei találkozót tartottak Tornyoson

Az Ady Endre Művelődési Egyesület idén tizedszer szervezte meg népzenei találkozóját azzal a céllal, hogy közelebb hozza egymáshoz a népzene művelőit.

A Csiribiri néptánccsoport somogyi táncokat adott elő (Gruik Zsuzsa felvétele)

A Csiribiri néptánccsoport somogyi táncokat adott elő (Gruik Zsuzsa felvétele)

A rendezvényen vajdasági és magyarországi néptáncosok, népzenészek és népdalénekesek egyaránt részt vettek. Meghívott vendégként jelen volt Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, valamint a tornyosi helyi közösség volt és jelenlegi elnöke, Matykó Árpád és Kis Bicskei Árpád.

A helyi művelődési egyesület asszonykórusán, tamburazenekarán, valamint Csiribiri és Szarkaláb néptánccsoportjain kívül a találkozón bemutatkozott a csantavéri Mendicus tamburazenekara és ifjúsági tamburazenekara, a csókai Rákóczi férfikar, Pajor Tímea népdalénekes Moholról, a zentai Pöndöly asszonykórus, valamint Baji Endre és Gnädig Kornélia néptáncosok. Magyarországról föllépett a Deszki Népdalkör kísérőzenekarával, a nagymágocsi Nefelejcs népdalkör és Napraforgó citerazenekar, valamint a Harangláb együttes Zalaegerszegről.

Baji Endre néptáncost, néptánctanárt a művelődési egyesület néptánccsoportjairól kérdeztük.

– A Csiribiri csoportban táncolnak a legfiatalabb gyerekek. Általában ugrós táncokkal kezdünk, most somogyi táncokat mutatnak be. A Szarkalábban felsősök és középiskolások táncolnak, ők már több tájegység táncaival megismerkedtek. Észrevehető, hogy manapság egyre népszerűbb a néptánc. A népzenéről, néptáncról beszélve sokan téves képet alkotnak, a lakodalmas muzsikával, a muskátlizenével azonosítják. Szerencsére az egyre szélesebb körű tájékoztatás, a szakemberek számára biztosított képzési lehetőségek egyre inkább a valós mederbe terelik a néptáncot.

Hozzátette, hogy a találkozó nagyszerű alkalmat teremt az ismerkedésre és a közösségépítésre.

A fellépő gyerekek hasonló élvezettel készültek a fellépésre. Kiemelték, hogy a próbákon nemcsak néptáncot tanulnak, hanem népdalokkal, népi játékokkal, a helyi népviselettel is megismerkednek.

– Nagyon szeretek táncolni, régóta járok, és remélem, hogy még sokáig fogok. Nagyon szeretem a föllépéseket is – mondta Jázmin, aki a Csiribiri csoport többi néptáncos lányához hasonlóan a csoportos táncokat szereti a legjobban.

Dóczi Jusztina a nagymágocsi Nefelejcs népdalkör vezetőjeként és a Napraforgó citerazenekar tagjaként érkezett a találkozóra. A rendezvényben elsősorban a magyar néphagyomány életben tartására lát lehetőséget.

– Kispiacra 2001 óta járunk, mert Kispiac és Nagymágocs testvértelepülések. Örömmel mondom, hogy a kapcsolatot a magyar népdal, a magyar népzene hozta össze. Itt találkoztunk először a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület népzenészeivel. Szerelem lett első látásra.

Tóth Ugyonka Frigyes, a művelődési egyesület elnöke elmondta, hogy a fellépők kiválasztásakor arra törekedtek, hogy változatos, színes és színvonalas műsort állítsanak össze.

– Fontosnak tartjuk, hogy a fellépésekben ne csak a fellépő, hanem a néző is örömét lelje.

Hozzátette, hogy az egyesület már régóta szoros együttműködést ápol a meghívott fellépők egy részével, de vannak olyanok is, akik most először látogattak Tornyosra. A találkozót szervező egyesület munkájáról elmondta, hogy 1980-as újraalakulásuk óta folyamatosan tevékenykednek, elsődleges céljuknak a magyar néphagyományok megőrzését tekintik.