2024. április 26., péntek

Újabb utakat építenének Szerbiában a kínaiak

A belgrádi kerülőút építésének folytatásáról és újabb közös projektumok lehetőségéről tárgyalt Belgrádban Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastruktúra-fejlesztési miniszter Jang Boval, a Power China kínai építőipari cég regionális igazgatójával.

Mihajlović hangsúlyozta, hogy elégedett a Power China eddigi szerbiai munkálataival, a kínai vendég pedig elmondta: vállalata szeretne bekapcsolódni a Niš–Merdare–Priština autópálya, továbbá a Belgrád és Nagybecskerek, valamint az Iverak és Lajkovac közötti gyorsforgalmi út építésébe. Az utóbbi Szerbiának ezt a részét, vagyis Valjevo környékét köti majd össze a 11-es közúti folyosóval. Bo kijelentette, hogy érdeklik őket az új projektumok is, és készek tárgyalni a finanszírozás különféle formáiról.

Mihajlović azt javasolta, hogy a minél hatékonyabb megbeszélések végett alakítsanak vegyes munkacsoportot a szerbiai szakminisztérium és a kínai cég képviselőiből.

A Power China pillanatnyilag a belgrádi kerülőutat építi az ostružnicai Száva-híd és Bubanj potok közötti 19,5 kilométeres szakaszon. A munkálatok értéke 207 millió euró.

Szerbia Kormánya közben a kínaiakkal egy üzleti szerződés aláírásáról tárgyal, ez a 31 kilométer hosszúságú Bubanj potok–Vinča–Pancsova útvonalra vonatkozik, a beruházás értékét kb. 500 millió euróra becsülték.