2024. március 19., kedd

Áldásos és átkos nyelvhasználati változások napjainkban

Adán tudományos tanácskozással zárult a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok idei rendezvénysorozata

Az adai születésű Szarvas Gábor nyelvész tiszteletére szervezett nyelvművelő napok szombaton Adán koszorúzási ünnepséggel, a magyar népköltészet értékeit bemutató szakkiállítással és nyelvészeti tanácskozással zárult. A szervezők, a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület, Ada község önkormányzata és a Szarvas Gábor Könyvtár napjaink nyelvhasználati változásainak szentelték a háromnapos rendezvényt, amelyen tartottak még beszédversenyt a középiskolás tanulóknak, játékos nyelvi vetélkedőt a kisiskolásoknak, valamint zenés irodalmi estet a Mátyás király-emlékév alkalmából Verebes Krnács Erika és együttese előadásában, valamint népzenei koncertet Fábri Géza és Fábri Ivánovics Tünde jóvoltából.

Az adai önkormányzat képviselői megkoszorúzzák Szarvas Gábor mellszobrát(Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai önkormányzat képviselői megkoszorúzzák Szarvas Gábor mellszobrát(Csincsik Zsolt felvétele)

A rendezvénysorozat zárónapja Szarvas Gábor nyelvész adai mellszobrának megkoszorúzásával kezdődött. A koszorúzási ünnepségen Máriás Endre, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elnöke mondott ünnepi beszédet, amelyben hangsúlyozta, hogy a magyar nyelv és a magyar kultúra olyan alapvető lételem számunkra, mint a levegő.

– Napjainkban egyre nagyobb a jelentősége annak, miként tudjuk továbbadni azokat a levegő meglétéhez hasonlítható, a mindennapjaink részét képező elemeket, amelyeket nyelvünkből és kultúránkból magunkban hordozunk. Ez az, amiben Szarvas Gábor, a kiváló nyelvész, akinek élete és munkássága előtt tisztelgünk ma és minden évben itt, Ada főterén, napjainkban is kiváló útmutatást nyújthat számunkra, hiszen köztudott róla, hogy lankadatlanul küzdött a magyartalan szóalkotások ellen, valamint rendszeresen állást foglalt az idegenszerű fordulatok és az erőszakos nyelvújítás ellen. Ezt kell tennünk nekünk is, a magunk szerény módján, legyünk akár újságírók, tanárok, irodalmárok, nyelvészek vagy az élet bármely területén tevékenykedő szakemberek, hiszen a mi felelősségünk is az, hogy milyen példát mutatunk a felnövekvő generáció tagjainak, és ezáltal mit adunk át nyelvünkből és kultúránkból az utánunk következő nemzedékeknek – mondta többek között Máriás Endre.

A koszorúzási ünnepségen Szarvas Gábor mellszobránál Ada község önkormányzata nevében Bilicki Zoltán és Urbán Mónika helyezte el a kegyelet virágait, a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület részéről dr. Hódi Éva, Szabó Szabados Ilona és Lakatos Éva, a Szarvas Gábor Könyvtár képviseletében Barna Kolozsi Valéria és Viszmeg Adriána. A magyarországi és a külhoni nyelvészek képviseletében dr. Kemény Gábor, dr. Kardos Tamás és dr. Horváth Péter Iván koszorúzott, a budakalászi Kalász Suli Általános Iskola nevében Völgyes József és Szabó Anikó, az adai Cseh Károly Általános Iskola részéről Maksó Éva és Máriás Valéria, valamint a Széchenyi István Stratégiakutató Társaság képviseletében dr. Hódi Sándor.

A koszorúzási ünnepség után a könyvtár kiállítótermében a Népi gyermekmondókáink világa címmel megnyílt a magyar népköltészet kincseit bemutató szakkiállítás, amelynek anyagát dr. Pomozi Péter és Karácsony Fanni állította össze. A megnyitón dr. Pomozi Péter elmondta, hogy a magyar gyermekmondókákat bemutató kiállítási anyaga tizenkét pannóból áll, amely egy része a széphalmi Magyar Nyelv Múzeumában látható eredeti, nagy kiállításnak. Bejelentette, hogy a kiállítást szeretnék bemutatni Vajdaság más városaiban és falvaiban, minél több helyen.

A Szarvas-napok az adai községháza dísztermében megtartott Nyelvhasználati változások napjainkban című tudományos tanácskozással zárult, amelyet dr. Hódi Éva, a nyelvművelő egyesület elnöke nyitott meg. Kiemelte, hogy a választott téma közérdekű és aktuális nyelvi kérdéssel foglalkozik. A tanácskozáson hét előadás hangzott el vajdasági és magyarországi előadóktól, akik különféle megközelítésben beszéltek napjaink nyelvhasználati változásairól – dr. Hódi Éva: Nyelvhasználati változások a közbeszédben; dr. Kemény Gábor: Szóhasználati jelenségek a szótárkészítő és a nyelvművelő szemével; dr. Molnár Csikós László: Feszesség és oldottság napjaink nyelvhasználatában; dr. Kardos Tamás: Nyelvi közönségszolgálat, nyelvművelés az MTA Nyelvtudományi Intézetében; dr. Pomozi Péter: Hideg múltával, tavasz jöttével – Egy történeti, tipológiailag (is) motivált újjászületés örömére; dr. Hódi Sándor: Nyelvi változások a társadalom és a személyiség tükrében; dr. Horváth Péter Iván: Lehet, hogy nem kell a hogy?