2024. május 9., csütörtök

Minden feltétel adva van, csak diák nincs

A tagozatok összevonása fenyegeti a székelykevei iskolát – Biztató, hogy huszonketten járnak óvodába

Azt hinné az ember, hogy körforgalom csak a nagyvárosokban van és a forgalmas útkereszteződésekben. Pedig nem. Az első dolog, amire felfigyeltem, amikor megérkeztünk a magyar nyelvterület legdélebbi bánáti településére, Székelykevére, a falu bejáratánál a kis körforgalom, amely cserepes virágokkal volt díszítve. Balra az iskola, jobbra a faluháza, előre a temető. Mi az iskola felé vettük az irányt. Az iskola előtt tágas udvar és jól felszerelt játszótér. A névtáblán cirillül és magyarul van feltüntetve az iskola neve: Žarko Zrenjanin Általános Iskola, Székelykeve. Gyereklárma, csengőszó, kezdődik a következő óra, minket pedig Salamon Géza, az iskola igazgatója fogad. Az iskola helyzetéről, a létszámról és az iskola keretében működő szakcsoportokról beszélgettünk.

Salamon Géza iskolaigazgató (Fotó: Dávid Csilla)

Salamon Géza iskolaigazgató (Fotó: Dávid Csilla)

– A székelykevei iskolában csak magyar tagozat van, évfolyamonként egy-egy osztály. Amikor igazgató lettem 18 évvel ezelőtt, mindegyik osztályból kettő volt, a létszámmal pedig dicsekedhettünk, hiszen mindegyik osztályban majdnem 20 tanuló volt. Így egy évfolyamon megvolt a 40 tanuló, most pedig sajnos oda jutottunk, hogy a tagozatok összevonása fenyeget bennünket, hiszen az idén mindössze hat elsősünk van. A nyolc osztályba összesen 76 diák jár, és ezek mind falubeli gyerekek. Jelenleg Keveváráról egy sem jár hozzánk iskolába. Tudomásom szerint azok a kevevári gyerekek, akik vegyes házasságban nevelődnek, szerb tagozatra járnak és magyar nyelvápolásra a kevevári Keve Magyar Művelődési Egyesületbe – vallotta Salamon Géza. Az iskola támogatásban részesül a községi önkormányzattól, a tartományi titkárságtól és a Magyar Nemzeti Tanácstól is, ennek köszönhetően szépen felújítottuk és jól felszereltük. A környéken a legfelszereltebb iskolák közé tartozik – tudtuk meg az igazgatótól.

MINDEN DIÁKNAK VAN SZÁMÍTÓGÉPE

– Általában minden iskolaigazgató az anyagiakra panaszkodik, a mi esetünkben ez nem így van. Ebben az iskolában minden feltétel megvan, minden tanterem interaktív táblával, laptoppal és projektorral van ellátva. Informatikatermünk is van 22 számítógéppel, ami azt jelenti, hogy minden tanulónak van saját számítógépe. Ezeket a feltételeket úgy sikerült megteremteni, hogy pályáztunk, valamint a saját pénzünkből is igyekeztünk félretenni. Az év végén tanfelszereléseket vásároltunk a megspórolt összegből. Ami egyedül hiányzik ebben az iskolában, azok a diákok. Nem szoktuk meg, hogy bemegyünk az osztályba, és hat tanuló vár minket, megszoktuk a húszas létszámú tagozatokat. Biztató viszont, hogy most 22 óvodás van. Nem hiszem, hogy mindenki itt fog beiratkozni az első osztályba, de azért bízom benne, hogy jövőre az elsősök létszáma 20 körül fog mozogni, ami jelentős változás lenne pozitív irányba. Amikor az elsősök elindulnak az iskolába, egy nagyon szép és tartalmas csomagot kapnak a Magyar Nemzeti Tanácstól, a községi önkormányzattól és az iskolától is, úgyhogy az elsősöknek mindenük megvan, a tankönyveken kívül semmit sem kell venniük a szülőknek – hangsúlyozta az igazgató.

Az elsősök és Trmčić Kornélia tanító néni (Fotó: Dávid Csilla)

Az elsősök és Trmčić Kornélia tanító néni (Fotó: Dávid Csilla)

Játszótér az iskolaudvarban (Fotó: Dávid Csilla)

Játszótér az iskolaudvarban (Fotó: Dávid Csilla)

A székelykevei iskolában tanítás csak délelőtt van, az egyéb aktivitások, a szakcsoportok, az emelt szintű oktatás, a pótórák a délutáni váltásban vannak.

– Van iskolai kórusunk és citerazenekarunk. A citerásaink nagyon szépen dolgoznak, mondhatom, hogy híresek lettek, két döntőbe is bejutottak Magyarországon, és most szép eredményeket várunk. Ők egy tipikus példa arra, hogy sok munkával sok mindent el lehet érni. Nagyon erős csapatunk van asztaliteniszben, országos bajnokok is voltak, diákolimpián első és második helyezést értek el, a Tolerancia Kupáról pedig általában aranyéremmel térnek haza. Amikor a diákjaim részt vesznek valamilyen versenyen hétvégén, akkor hétfőn az irodám előtt megvárnak, és beszámolnak az eredményekről, megmutatják az érmeket. Örülök, amikor eredményeket érnek el, ezért jönnek dicsekedni nekem – mondta büszkén Salamon Géza iskolaigazgató.

HATEZERÖTSZÁZ CÍM AZ ISKOLAKÖNYVTÁRBAN

Kicsöngettek, ismét diáklárma a folyosón. Mi az igazgató irodájából a tornaterem felé vettük az irányt, majd azt követően az iskolakönyvtárat is megtekintettük. Uzon Anna pedagógus és könyvtáros megmutatta nekünk a kicsi, de jól felszerel könyvtárat.

– A könyvtár reggel 7 órától van nyitva, minden szünetben és a nagyszünetben. A diákok főleg a házi olvasmányokat kölcsönzik, de van néhány tanulónk, akik rendszeresen olvasnak, és tényleg szorgalmasak, még a nyári szünidőre is kölcsönöznek könyveket, hogy legyen mit olvasniuk. Mintegy 6500 cím található az iskolakönyvtárban, mondhatom, hogy jól fel vagyunk szerelve. Új könyvek, új címek is érkeztek, például a Harry Potter összes része. A Magyar Nemzeti Tanácstól sok könyvet kaptunk, valamint a magyarországi iskoláktól is kapunk ajándék könyveket, újakat és használtakat is. Könyvtárunkban megtalálhatóak ifjúsági regények, történelmi könyvek, házi olvasmányok, meséskönyvek, képeskönyvek, állatos könyvek, szerb és angol nyelvű könyvek is vannak, csak a gyerekeket kell rávenni, hogy többet olvassanak – mondta Uzon Anna.

Uzon Anna: Mintegy 6500 cím található az iskolakönyvtárban (Fotó: Dávid Csilla)

Uzon Anna: Mintegy 6500 cím található az iskolakönyvtárban (Fotó: Dávid Csilla)

Interaktív tábla, laptop és projektor van minden tanteremben (Fotó: Dávid Csilla)

Interaktív tábla, laptop és projektor van minden tanteremben (Fotó: Dávid Csilla)

RENDŐRÖK AZ ELSŐSÖKNÉL

Az egyik tanteremből éppen rendőrök távoztak, kíváncsiak voltunk, vajon miért is jöttek e békés iskolába. Mint kiderült, a rendőrök az elsős diákokat látogatták meg, hogy felvilágosítsák őket a közlekedési szabályokról.

– A rendőrség képviselői minden tanév kezdetén ellátogatnak az elsősökhöz. A közlekedési szabályokkal, a gyalogátkelőhely, a gyalogjárda, a kerékpárral való közlekedés szabályaival ismerkednek meg a tanulók. Azok a gyerekek, akik távolabb laknak, kerékpárral jönnek az iskolába.

A tornaórát szeretik legjobban a gyerekek (Fotó: Dávid Csilla)

A tornaórát szeretik legjobban a gyerekek (Fotó: Dávid Csilla)

Az év elején nyolcan iratkoztak be, de sajnos két gyereknél másképp döntöttek a szülők, így most hatan vannak az elsősök, név szerint: Ambrus Andrej, Erős Zsanett, Gancsov Ernesz, Jakab Ivet, Váradi Kristóf, Tapolcsányi Norbert – mondta Trmčić Kornélia, az elsősök tanító nénije. Az elsősöket nehéz volt szóra bírni, hiszen az utolsó órájuk, a tornaóra következett, így igen nyugtalanok és izgatottak voltak.

– Az iskolában sokat tanulunk és keveset játszunk. Jöttek a rendőr bácsik és kaptunk tőlük világító mellényt és karperecet, meg néztünk egy rendőrös kisfilmet. Elmondták, hogyan kell közlekedni a gyalogosoknak. Legjobban a tornaórát szeretjük, azért, mert az a legkönnyebb óra – kiabálták egyhangúlag a kisdiákok, és gyorsan kiszaladtak a játszótérre.