2024. május 2., csütörtök

Kétmilliárd külföldi gyógykezelésre

A ritka betegségben szenvedők kezelésére 500 millió dinárral többet különítenek el az állami költségvetésből – A parlament megszavazta a környezetvédelmet érintő törvényeket is

A Köztársasági Képviselőház ma többségi szavazattal megszavazta a Köztársasági Biztosítási Alap évi pénzügyi tervének átütemezését, miszerint az állami költségvetésből 500 millió dinárral többet utalnak át a ritka betegségben szenvedők külföldi gyógykezelésére, így az idén erre a célra a biztosítónak 2 milliárd dinár áll rendelkezésére. Mint korábban Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter kiemelte, az ilyen betegségben szenvedők száma alacsony ugyan (gyerekek esetében minden tízezer újszülöttre öt ritka betegségben szenvedő gyermek jut), de a gyógykezelés nagyon drága, és nehezen hozzáférhető terápiát igényel.

Nemcsak a ritka betegségben szenvedők gyógykezelésére fordítanak több pénzt, hiszen a Köztársasági Egészségügyi Biztosítási Alap 2018 pénzügyi tervének a módosítása 4,1 milliárd dináros növelést jelent. A többi, mintegy 3,6 milliárd dinárt a vényre kiadott gyógyszerek, egészségügyi segédeszközök beszerzésére, valamint a betegszabadságok költségeire fordítják majd.

A parlament megszavazta a környezetvédelmet érintő törvényeket is, többek között a környezetvédelmi kerettörvény módosítását. Goran Trivan környezetvédelmi miniszter a törvénymódosítás ismertetésekor rámutatott, hogy az eurointegrációs folyamatok tárgyalási fejezetei közül az egyik legfontosabb a környezetvédelmet érintő fejezet, ami az egyik legdrágább, ugyanakkor fontos a polgárok egészsége, de a gazdaság számára is. Az Európai Unió az IPARD alapon keresztül jelentős pénzösszegeket szán a környezetvédelem fejlesztésére, de ahhoz, hogy ezekhez az összegekhez az ország hozzáférhessen, törvénymódosításra volt szükség. Rámutatott, a módosításokkal, amelyek a mezőgazdaság területeit érintik, a gazdaságoknak és egyéneknek lehetőségük nyílt arra, hogy az állam segítségével pályázhassanak az alap által felkínált összegekre.

Elfogadták az afrikai-eurázsiai vándormadarak vízi élőhelyének megőrzésére vonatkozó megállapodást is, amit 119 állam írt alá mintegy 255 madárfaj védelme kapcsán. Ez a megállapodás azért fontos Szerbia számára, mert a védett madárfajoknak megközelítőleg a fele áthalad vagy fészket rak az ország területén. Ezeknek a madaraknak az orvvadászatát és csempészetét szeretnék megakadályozni. A biodiverzitás őrzését szolgálja a denevérek védelmét célzó európai megállapodás is, amit szintén jóváhagytak a parlamenti képviselők.

Ma ülésezett a parlament adminisztrációs bizottsága is, amely pénzbírsággal sújtott négy parlamenti képviselőt, akik az ülés során az elnöklő részéről szóhasználatuk és megjegyzéseik miatt figyelmeztetésben részesültek. Zoran Živkovićnak, az Új Párt képviselőjének, Đorđe Vukadinovićnak, az Új Szerbia – Szerbia Megmentéséért Mozgalom koalíció képviselőjének, valamint Marija Janjuševićnak, a Dveri mozgalom képviselőjének 10 százalékot vonnak majd le a képviselői fizetéséből, vagyis 7181 dinárral kisebb fizetést kapnak majd erre a hónapra. Marinika Tepić független képviselő súlyosabb büntetést kapott, az ő fizetését 40 százalékkal faragták le, vagyis az októberi fizetése 28 685 dinárral lesz kisebb.