2024. május 1., szerda

Megújult a fűtésrendszer a régi óvodában

A bácskossuthfalvi iskola és több civil szervezet használja a termeket

Rákapcsolták a bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskolához tartozó úgynevezett régi óvoda épületét az egész intézményt ellátó központi fűtési rendszerre. Dr. Crnkovity Gábor iskolaigazgató elmondta, hogy az épületet a tanintézmény mellett más szervezetek is igénybe veszik.

A régi óvoda épületének termeit is a központi fűtés radiátorai melegítik (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A régi óvoda épületének termeit is a központi fűtés radiátorai melegítik (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A faluban régi óvodaként ismert épületben kapott helyet az informatika szaktermünk, itt zajlanak a sakkszakkör foglalkozásai, illetve az Ifjúsági Fúvószenekar próbái, valamint a falubeli cserkészek is használnak több helyiséget. Ugyanakkor ebben az épületben rendeztük be iskolánk gyermekfogorvosi szakrendelőjét. Eddig árammal igyekeztünk felfűteni az állandó használatban lévő termeket, ami eléggé bonyolulttá tette a helyzetet. Hideg időben előre és biztosan kellett tudni a termek használatának időpontját. Ezenkívül a korábbi fűtőtestek, a villanykályhák egy része már nem is üzemelt. Mindannyian tudjuk azt is, hogy az elektromos árammal való fűtés jelentős költségekkel jár. Persze az iskola fűtését is ellátó rendszert terheli majd meg a régi óvoda felfűtése, de nyilván ez kisebb költséget jelent majd a tanintézmény számára, mint ha árammal fűtenénk fel a termeket – nyilatkozta dr. Crnkovity Gábor, aki köszönetet mondott azokért a támogatásokért, amelyek nélkül nem tudták volna kivitelezni a munkálatokat.

– Egy évekkel ezelőtt elkészített tervdokumentáció szerinti teljes átalakításra sikerült pontot tennünk azzal, hogy rákapcsoltuk a nagy, szilárd tüzelésű központi fűtésrendszerre a régi óvoda épületét. A költségeket a Magyar Kormány Emberi Erőforrás Minisztériuma, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. anyagi támogatásával, illetve a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével sikerült biztosítani, mintegy 2,5 millió forint értékben – tudtuk meg a bácskossuthfalvi iskola igazgatójától.

2016-ban volt 100. éve, hogy a falu régi óvodájának épületét felépítették. Ebből az alkalomból sikerült kitatarozni, és kívülről visszaadni régi, műemlék jellegű szecessziós patináját. Meleg színburkolata követendő példa lett az Id. Kovács Gyula Általános Iskola közelmúltban szigetelt, és befestett külső falainak színösszeállítására is.