2024. május 4., szombat
MAGYARKANIZSA

Jubilált a Zeneiskola

Puskás Károly fotója

Puskás Károly fotója

A magyarkanizsai Alapfokú Zeneiskola fennállásának negyvenedik évfordulóját ünnepelték tanárok, diákok, községi elöljárók és intézményvezetők. Az esten fellépett egykori diákjuk, a Virtuózokból ismert Balázs Piri Soma is.

Magyarkanizsán a zeneoktatás nagy múlttal rendelkezik, már 1952-ben volt ugyanis önálló zeneiskolája a városnak, a zentai Járási Népbizottság alapította. 1955-ben megszüntették, majd 1958-tól a Munkásegyetem keretében működött. 1978. október 1-jétől külön zeneiskolai munkaegység jött létre. Jelenleg az iskolának 240 tanulója van, és nyolc tanszakon folyik a tanítás. Ezek a: zongora, harmonika, gitár, fuvola, hegedű, klarinét és gordonka, továbbá magánének. De az iskolában működik előkészítő tagozat is, ahol jelenleg negyven kisdiák tanul. A tavalyi iskolaévben 57 díjat hoztak haza versenyekről a diákok, ebből 28 első, 25 második és 4 harmadik hely. Tomišić Ilkić Irina, a zeneiskola igazgatónője elmondta többek között, hogy az előírt tanterv és program teljesítése mellett a zeneiskola a község művelődési életének is jelentős tényezője, hisz a közönség számára havonta ad hangversenyeket, a szólistákkal, kamaraegyüttesekkel, zenekarral részt vesznek más hazai, de nemzetközi versenyen is. A tizenhat év alatt, mióta az intézményt vezeti, számtalan, mára már sikeres generáció kinevelését kísérhette figyelemmel.

– Mindig arra törekedtem, hogy az intézmény és vele együtt a diákjaink minél sikeresebbek és kiegyensúlyozottabbak legyenek. A terveink között pedig a fenntartás mellett az szerepel, hogy minél több gyerek járjon a zeneiskolába. A székhely Magyarkanizsán van, de a falvakba is kijárnak a tanáraink: Horgosra, Oromra, Oromhegyesre és Kispiacra is. Célunk egy kulturált, zenekedvelő nemzedék kinevelése és a diákok motiválása – mondta az igazgatónő.

A hétfő esti ünnepségen jelen volt a tartományi kormány alelnöke, Nyilas Mihály is, aki elmondta, hogy a zeneiskola munkaközösségének szakmai kompetenciája, a gazdag és sokrétű gyakorlati ismeret, amivel rendelkeznek, de a pedagógusok elkötelezettsége is az iskola eredményes működésének a záloga, és bizonyára sok tehetséges fiatalból nevel majd ki a község területén előadóművészt, zeneszakértőt.

A zeneiskola jubileumi ünnepségén a versenyző diákoknak és felkészítő tanáraiknak Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester osztotta ki az ajándékcsomagokat, amivel az önkormányzat jutalmazta a legeredményesebbeket.