2024. április 26., péntek

Szélesebb bicikliösvényeket!

A szeptember 16. és 22. között megrendezett, európai mobilitási hét célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése

A hétvégén megtartották a Kerékpározók kérdezik a várost elnevezésű tribünt, amelyet a Közlekedésbiztonság-fejlesztési Központ szervezett az Újvidéki Kerékpáros Kezdeményezés és a Művelődési Központ közreműködésével.

A rendezvényen többek között jelen volt Đorđe Basarić, a városi tanács közlekedési és útkarbantartási ügyekkel megbízott tagja is. Az európai mobilitás hetéhez kapcsolódó záróeseményt szeptember 22-én tartották meg az autómentes nap alkalmából, a legfontosabb célja minél több városi polgár kerékpárnyeregbe ültetése.

– A városi Közlekedési és Útkarbantartó Hivatal több aktivitással is hozzájárult az európai mobilitás hete akcióhoz. Úgy döntöttünk, hogy az autómentes nap alkalmából kikérjük a kerékpározók véleményét. A tribünön az Újvidéki Kerékpáros Kezdeményezésnek, a közlekedési rendőrségnek és a városi Nagyberuházási- és Területrendezési Hivatalnak a képviselői elmondták véleményüket arról, hogy szerintük melyek azok a legégetőbb problémák, amelyekkel a biciklisek szembesülnek Újvidéken nap mint nap. Az elhangzott megjegyzéseket továbbítjuk az önkormányzati szervekhez, ők a terveiket ezekkel összhangban valósítják majd meg a városi kerékpáros forgalom fejlődése és biztonságosabbá tételének érdekében. Az elkövetkező időszakban a városi kerékpáros forgalomért felelős munkacsoport a közlekedésbiztonság fejlesztésén dolgozik majd. Egyik legfontosabb céljuk közé tartozik a bicikliutak kiszélesítése – magyarázta Basarić. Hozzátette: a tribün megtartása mellett, a Pál pátriárka, azaz a Zombori sugárúton biciklilámpákat osztogattak a bringásoknak, mert rendkívül fontos, hogy „láthatóak” legyenek a közlekedésben.

A kampány egy összeurópai kezdeményezés része, amely kifejezetten az észszerű közlekedés gazdaságnövelő hatásaira helyezi a hangsúlyt, minden évben szeptember 16-a és szeptember 22-e között tartják meg, több mint 50 ország 2600 városának a részvételével. Az idei rendezvénysorozat témája a Multimodalitás – különféle városi szállítási eszközök felhasználásának a társítása, a szlogenje pedig a Kombinálj és mozogj!