2024. május 1., szerda
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

A folytonosság a siker kulcsa

Az MNT számos, megkezdett program továbbvitelét tervezi a következő négyéves mandátumban – Újvidéken tartottak lakossági fórumot

A Magyar Nemzeti Tanács elmúlt négy évben elért eredményeit, különösen az oktatás területén megvalósítottakat tekintették át Újvidéken, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban megtartott lakossági fórumon csütörtök este, melyen a Magyar Összefogás lista tagjai ismertették álláspontjaikat, válaszoltak a közönségtől kapott kérdésekre. Petkovics Márta, a nemzeti tanács Végrehajtó Bizottságának tagja a hivatalos nyelv- és íráshasználat terén elért eredményeket emelte ki, továbbá az óvodafejlesztés dinamikus programját ecsetelte, rámutatott az óvodák épületein végrehajtott javítási, tatarozási munkálatok elvégzésének fontosságára, az óvodapedagógusok továbbképzésének jelentőségére is. Elmondta, mintegy 4000 iskoláskor előtti intézménybe járó, 14.000 általános iskolás, 6000 középiskolás, 1100 egyetemre járó tanulója van a vajdasági magyarságnak, az MNT a legkülönfélébb támogatási programjain keresztül tehát hozzávetőleg 25 ezer családnak segít, és ez csupán az oktatás területén nyújtott segítség. Elégedetten szólt arról, hogy a többi, Szerbiában működő kisebbségi nemzeti tanács irigyen figyeli az MNT munkáját, itt ugyanis a hathatós anyaországi támogatásnak és a jól átgondolt programrendszernek köszönhetően valóban közösségépítő munka folyik, gördülékenyen, egyre nagyobb sikereket felmutatva.

Sokszor mondják azt Dolinszky Gábor evangélikus lelkésznek, hogy az egyházi személyek inkább ne politizáljanak. Felszólalásában a lelkész rámutatott arra, nem azért vállalta el a listán a jelölést, hogy politikával foglalkozzon, hanem azért, hogy a közösséget érintő fontos mindennapi ügyeknek az előbbre viteléhez járuljon hozzá, a vajdasági magyar közéletben való szerepvállalás ez. Véleménye szerint az MNT jelenlegi összetételének a megerősítésére van szükség a november eleji nemzeti tanácsi választásokon, a munka folytonossága most elsőrendű kérdésnek számít, ahogyan az a magyarországi választásokon is volt az újabb, kétharmados többség megszerzése előtti időszakban.

Arra, hogy a határon túli magyar közösségek között a vajdasági magyarság helyzete ma a legjobb, Sárközi István jogász, művelődési szervező mutatott rá a Petőfiben. Arra fektette a hangsúlyt, hogy az MNT az elmúlt időszakban világosan bizonyította: nem „papírformának” számít, hanem egy életszerű intézménynek, amelyik igenis fontos kihatással van a magyar családok jövőjére, mindennapi boldogulására.

A kérdést feltevők többségét a kis létszámú tagozatok sorsa, a magyar nyelvű oktatás újvidéki vonatkozásai érdekelték. A lakossági fórumon részt vevő Vicsek Annamária oktatásügyi államtitkár és Petkovics Márta is elmondták, hogy miközben a szerb nyelvű tagozatba beiratkozott elsősök száma a hivatalos adatok szerint folyamatosan csökken, Újvidéken növelni tudták – mindenekelőtt a különféle iskoláskor előtti programoknak köszönhetően – a magyar elsősök számát. A mögöttünk lévő évek egyik tanulsága, hogy azokban az iskolákban sem szabad feladni a harcot, amelyekben egy adott iskolaévben nincs meg a minimum 5 tanuló a tagozat elindítására, volt már ugyanis példa arra, hogy a következő évben újra sikerrel elindul az első osztályos oktatás.