2024. május 1., szerda
PANCSOVAI MŰTRÁGYAGYÁR

Megkezdődött a csődeljárás

A pancsovai Gazdasági Bíróság elfogadta a Gazdasági Minisztérium javaslatát, és a felhalmozódott adósság miatt megnyitotta a csődeljárást az Nitrogénművekben. A hitelezőknek 120 napjuk van arra, hogy bejelentsék a műtrágyagyár iránti követeléseiket. Az első egyezségi tárgyalást október 22-ére tűzték ki, akkor választják meg a hitelezői közgyűlést is.
A foglalkoztatottak zöme végkielégítés ellenében elhagyta az üzemet. A 975 munkásnak három végkielégítési modellt kínáltak fel, többségük elfogadta azt a változatot, hogy egy-egy szolgálati évre bérük egyharmadát utalják át nekik. Korábbi hír szerint a végkielégítés összege legfeljebb 12 000 euró lehetett.
Aleksandar Antić energiaügyi miniszter és Dušan Bajatović, a Srbijagas igazgatója már több mint 2 hónappal ezelőtt jelezte, hogy megindítják a csődeljárást. Antić azt is bejelentette még júliusban, hogy a csődeljárás lefolytatása után eladásra kínálják fel a gyárat.

A térség egyik legnagyobb műtrágyagyára az utóbbi 10 évben több mint 200 millió eurós adósságot halmozott fel, a dupláját annak, amennyit az egész vagyona ér.