2024. április 26., péntek

A felújított épületbe költöznek

Adán a baraparti iskola tanulói is a központi részlegben kezdik meg az új tanévet

A Cseh Károly Általános Iskola mindkét adai részlegében a tavalyitól eltérő munkarenddel kezdődik meg szeptember 3-án az új tanév, miután minden diák, így a baraparti iskolások is a felújított központi épületbe költöznek, ahol a délelőtti váltásban szervezik meg számukra az oktatást. Maksó Éva iskolaigazgató elmondta, hogy a hétfői tanévnyitó rendhagyó lesz az elsős diákok köszöntőünnepsége és a felújított iskolaépület avatója miatt is. A diákoknak másodiktól nyolcadik osztályig fél nyolckor csöngetnek be az első órára, az iskolakezdőket tizenegy órakor fogadják az iskolában, ahol délben tartják meg az avatóünnepséget.

Az adai Cseh Károly Általános Iskola központi épülete kívül-belül megújult (Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai Cseh Károly Általános Iskola központi épülete kívül-belül megújult (Csincsik Zsolt felvétele)

– Az idei iskolaévet nem a megszokott, hanem megváltozott munkarenddel kezdjük meg mindkét adai részlegünkben. A központi épületbe ugyanis szeptember 3-án visszaköltöznek azok a gyerekek, akik ide iratkoztak, illetve területileg ide tartoznak. Az idei iskolaévre ugyanakkor átcsoportosítjuk a baraparti iskolarészleg tanulóit is a központi iskolaépületbe, mivel az adai Műszaki Iskolában várhatóan hamarosan megkezdődnek a felújítási munkálatok. Ezek megkövetelik az intézményt fenntartó Ada község önkormányzatától, hogy valahova elhelyezze az ott tanulókat. Erre megoldásként a baraparti iskola épületére esett a választás – magyarázta Maksó Éva, a Cseh Károly Általános Iskola igazgatónője.

– A két érintett iskola igazgatójára bízták, hogy ezt hogyan koordinálja. Végül az a megoldás született, hogy egy tanévre a központi épületbe költöznek a baraparti iskola diákjai. Ehhez kérem a szülők türelmét és a diákok pozitív hozzáállását. Ez nem azt jelenti, hogy az adai Cseh Károly Általános Iskola elveszítette a baraparti részlegét, mint ahogyan a központi iskolaépületet sem veszítettük el, hanem egy évre kiköltöztünk a felújítási munkálatok miatt. A baraparti iskola nincs és nem is lesz bezárva, ilyen jellegű felkérés, felszólítás és utasítás sehonnan nem érkezett. Az iskola a miénk. Ez egy munkaszervezési megoldás, ugyanolyan, mint amilyen a tavalyi tanévben is volt – közölte Maksó Éva, aki elmondta, a központi iskolaépületbe szeptember 3-án, hétfőn fél nyolcra várják a diákokat a régi csengetési rend szerint.

A tantermek már készen állnak a tanévkezdésre (Csincsik Zsolt felvétele)

A tantermek már készen állnak a tanévkezdésre (Csincsik Zsolt felvétele)

– Minden diák a délelőtti váltásban fog iskolába járni. Rendhagyó lesz a hétfői tanévkezdő nap, miután a diákokat másodiktól nyolcadik osztályig fél nyolcra várjuk, az elsős tanulókat tizenegy órakor fogadjuk egy szép megnyitóünnepséggel és a díszbejárat felavatásával, ami az egykori zárda épületének főbejárata volt. Az elsősök ezentúl az első napon mindig ott lépnek be az iskolába, és amikor a nyolcadik osztályt befejezik, akkor azon az ajtón távoznak a nagybetűs életbe. Délben iskolaavató ünnepséget tartunk, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várunk. Az ünnepségre jó idő esetén az iskolaudvarban gyülekezünk, ahova a tanárok levezetik a diákokat, és meghívott vendégek társaságában sor kerül a szalagátvágásra, amellyel ünnepélyesen megnyitjuk a felújított iskolát. Ha rossz idő lesz, akkor az épületben tartjuk meg az ünnepséget. Az épület felújítása befejeződött, bár van még tennivaló. Várjuk, hogy megfelelő anyagi forrásokhoz jussunk, és a felújítás következő fázisába léphessünk, ami a központi iskolaépületben az iskolaudvart és a tornatermet érinti – tudtuk meg az iskolaigazgatótól.