2024. március 28., csütörtök

Itthon otthont teremteni kihívás

Szent István-nap és újkenyér-ünnep Magyarkanizsán

A kijelölt Szent István-i úton igyekszik haladni Magyarkanizsa is, ahol kétnapos ünneppel tisztelegtek államalapítónk emléke előtt. Szombaton a Dobó Tihamér Galériában nyílt alkalmi kiállítás, vasárnap pedig az ünnepi szentmisével kezdődött meg az ünnepségsorozat, majd a gyerekeknek kedveztek a délutáni programokkal, este pedig Takács Nikolas és Tóth Gabi koncertje koronázta meg az eseményt. Természetesen az új kenyeret is megszegte a polgármester, Fejsztámer Róbert, aki ünnepi beszédében hangsúlyozta:

– Újra augusztus van. A néphagyomány szerint Szent István hava. Róla, az államalapításról, a nemzet egyesítéséről szól minden és mindenki egész hónapban. Mi, magyarkanizsaiak is ilyenkor ünnepelünk. Már több mint két évtizede. Az idén éppen egy nappal augusztus 20-a előtt, de hiszem, hogy nem a dátum a lényeg. Mert nekem ez az ünnep nemcsak az első magyar királyról, hanem a Szent Istvántól ránk maradt örökségről szól. Szent István olyan távol van térben és időben, hogy meggyőződésem, ilyenkor emlékeznünk kell minden elődünkre. A történelmet írókra és a névtelen hősökre, a régmúlt nagyjaira, de nagyszüleinkre és szüleinkre is. Mert nemcsak a régmúltnak tartozunk elszámolással, felelősséggel, hanem azoknak is, akik közvetlenül ránk hagyták ezt a közösséget, örökségünket.

Itthon otthont teremteni kihívás. Kemény munkát és kitartást igényel. De megajándékoz a legfontosabbal: a szülőföld, a család, a barátok nyújtotta biztonsággal, szeretettel. A vajdasági magyar közösség abban a kivételes helyzetben van, hogy számíthat az anyaország történelmi jelentőségű támogatására, mely – a sikeres parlamenti választásoknak köszönhetően – a következő években is folytatódik. Támogatva az itteni családokat, vállalkozásokat, mezőgazdasági termelőinket, közösségünket – hogy mindannyian, egymás értékeit erősítve itt építsük közös jövőnket – emelte ki beszédében a polgármester.

Magyarkanizsán vasárnap rég nem látott tömeg gyűlt össze ünnepelni, méltóképp emlékezve Szent Istvánra.

Tánc

Tánc