2024. május 10., péntek

Sofőrök nélkül maradhat az ország

A hazai fuvarozóvállalatok kénytelenek lesznek külföldi gépjárművezetőket alkalmazni

Belgrádban kérdésessé vált, hogy elindulnak-e a városi közlekedési vállalat buszai szeptember harmadikán – írja a b92 hírportál. Zoran Antić, a belgrádi Városi Közlekedési Vállalat (GSP) független szakszervezetének az elnöke szerint az ország hamarosan sofőrök nélkül marad.

A belgrádi Városi Közlekedési Vállalat folyamatosan keres új buszsofőröket, de nincs elég jelentkező. A feladatuk nem könnyű, a sofőrhiány oka ugyanis elsősorban az alkalmazottak alacsony bére. Külföldön a sofőrök a hazai fizetéseknek akár a háromszorosát is megkereshetik, sokkal jobb munkafeltételek mellett, mint itthon.

– A belgrádi városi vezetőséggel aláírt nyilatkozat szerint októbertől születőben van egy kollektív szerződés, amelynek célja a sofőrök bérének növelése – mondta Zoran Antić a Prva Televíziónak adott nyilatkozatában.

Hozzátette, a legfőbb céljuk, hogy a rendelkezésre álló gépjárművezetőket az országban marasztalják – a megállapodás szerint jelentős béremelkedésre számíthatnak.

A belgrádi Városi Közlekedési Vállalatban (GSP) foglalkoztatott sofőrök száma jelenleg 2800 és 3000 között mozog. Milan Božović, a Közlekedésbiztonsági Bizottság tagja szerint Szerbiában mintegy 5000 buszsofőr kellene még.

Szerbiában mintegy 5000 buszsofőr kellene még (Fotó: Szeli Balázs)

Szerbiában mintegy 5000 buszsofőr kellene még (Fotó: Szeli Balázs)

– A gépjárművezetők létszámának megtartása, illetve növelése érdekében számos intézkedés lehetőségét fontolóra vették az utóbbi időben. Horvátország és Szlovénia példáját követve a korhatár megváltoztatásának a lehetősége is felmerült, vagyis hogy ezentúl akár a 20 és 21 éves sofőrök is munkába állhatnának. Jelenleg azonban a mi fiatal sofőrjeink is ezekben az országokban dolgoznak, a jelentősen nagyobb jövedelem miatt – mondta Milan Božović.

Zoran Antić kiemelte, hogy a hazai sofőrök többsége Németországba megy dolgozni, ahol 1200 és 1500 euró közötti fizetést kapnak, a hazai 400, illetve 450 euró helyett. Hozzátette, hogy a béremelés jelentené a megoldást a problémára, hiszen számos olyan tétel van, ami nagyban befolyásolná a fizetés emelkedését, mint amilyen az éjszakai munka és a különféle külön juttatások.

Milan Božović emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban a belgrádi fuvarozók szintén figyelmeztették az illetékeseket az égető sofőrhiány jelenségére. Elmondta, hogy az előttünk álló időszakban sürgősen reagálni kell a problémára, különben elveszítjük a fuvarozóvállalatokat is.

A szakszervezet elnöke kiemelte, hogy folyamatosan nyitva áll a sofőröket kereső álláspályázat, jelenleg C kategóriával rendelkező gépjárművezetők is munkába állhatnak, a közlekedési vállalat D kategóriás fizetést ígér nekik, azzal a feltétellel, hogy legalább két évig dolgoznak majd a vállalatnál.

Három évvel ezelőtt 250-en jelentkeztek az álláshirdetésre, jelenleg azonban senki sem jelentkezik, annak ellenére, hogy a felhívás folyamatosan nyitva áll – mondta Zoran Antić.

Egy nemrégiben készült Világbank-kutatás szerint egész Európában nincs elég sofőr: csupán Németországban 45 ezerre lenne még igény. Szlovákiában szintén súlyos gonddal néznek szembe a fuvarozócégek, a sofőrhiány miatt több vállalatot csőd fenyeget. Egyes vélemények szerint a tisztán gazdasági megfontolások mellett a szakma elismertségének, a sofőrök elfogadottságának és munkafeltételeiknek a javítása szintén fontos szempont a probléma megoldásában. A helyzet a közeljövőben várhatóan tovább éleződik, ezt alátámasztja a gépkocsivezetők életkor szerinti megoszlása is. A teherautó-sofőrök kétharmada már elmúlt negyvenéves, egyharmaduk életkora 51 és 60 év között van. Tíz év múlva a ma ötven felettiek már nem lesznek elérhetőek a munkaerőpiacon.

Az illetékesek rámutattak a probléma súlyosságára, megjegyezve, hogy Szerbiának hamarosan Pakisztánból és Indonéziából kell gépjárművezetőket alkalmaznia.