2024. május 1., szerda

Ismét „őrölt” a völgyparti szélmalom

A hétvégén falunapi ünnepséget tartottak Völgyparton

Jó hangulatban telt el vasárnap este a Jár a malom! elnevezésű falunapi ünnepség Völgyparton a szélmalomnál, ahol összegyűlt a falu apraja-nagyja, valamint a környező településekről is érkeztek vendégek.

Ünnepség a szélmalomnál (Csincsik Zsolt felvétele)

Ünnepség a szélmalomnál (Csincsik Zsolt felvétele)

A helybeliek kora estétől lángossal és itallal fogadták az ünnepségre érkezőket, akik aztán lovas fogaton bejárhatták a falut, majd megtekinthették a művelődési műsort, végül pedig izgulhattak a tombolanyeremények miatt. A rendezvényt Firic Tamara fő szervező vezetésével a helyi fiatalok szervezték a törökfalusi helyi közösséggel együtt, tudtuk meg Molnár József helyi közösségi titkártól.

– A törökfalusi helyi közösség három települése közül Valkaisoron aratják le a gabonát a hagyományos kézi módszerrel az aratóünnepségen, majd Völgyparton, ahol a szélmalom található, jelképesen megőröljük a búzát. Végül Törökfaluban zajlik a kenyérszentelő ünnepség, ahol megsütik a kenyeret, és hálát adunk Istennek az idei termésért és az új kenyérért. Az idén volt egy kis módosítás, mert Valkaisoron szervezési nehézségek miatt nem sikerült megtartani az ünnepséget. Völgyparton viszont két héttel korábbra terveztük, de az esőzések és az ítéletidő miatt kénytelenek voltunk elhalasztani. A törökfalusi kenyérszentelő ünnepség már megvolt. Most tartjuk a malomünnepséget, amely a falunak és a helyi lakosoknak, illetve mindazoknak az ünnepe, akik elköltöztek az itteni tanyavilágból. A helyi közösség mindegyik településének van falunapja. Völgyparton ez a nap a helyi lakosok és mindazok ünnepe, akik szeretettel jönnek a környező településekről, hogy együtt ünnepeljenek velünk – közölte Molnár József.

A művelődési műsorban Molnár József köszöntötte a közönséget, majd Tóbiás József, az adai önkormányzat tisztségviselője és a VMSZ községi pártszervezetének elnöke mondott ünnepi beszédet, amelyben mindenkit arra biztatott, hogy a jövőben is tartsák meg az ünnepséget, hiszen az összefogja a falu népét és összetartja a települést. A műsoron gyermekjátékokat mutattak be a völgyparti és a törökfalusi óvodások Bagány Andrea és Barsi Zsuzsanna óvónő vezetésével, a törökfalusi és a völgyparti diákok szirtakival és modern táncokkal léptek fel, a Törökszegfű asszonykórus dalcsokorral, a zentai–moholi Midnight Táncklub táncosai modern táncokkal. A műsorban bemutatkozott még az Örökzöldek kórus és a törökfalusi Százszorszép ME Tulipán leánykórusa, az adai Aranykapu ME-ből Kovács Anna énekes mesét mondott, Kokrehel Emanuella és Kati Hajnalka pedig verset mondott. A rendezvény tombolahúzással zárult, amelyen a főnyeremény 50 kilogramm liszt volt. A völgypartiak a tombolanyereményeket adományként kapták, illetve maguk adták össze vagy vásárolták meg.