2024. május 9., csütörtök

Hamarosan elkészül a TSC labdarúgó-akadémiája

Szeptemberben beköltözhetnek a növendék focisták

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) támogatja egy labdarúgó-akadémia, valamint egy stadion megépítését Topolyán. A több mint 100 éves múltra visszatekintő Topolyai Labdarúgóklub, a TSC eddig is nagy hangsúlyt fektetett az utánpótlás nevelésére. A magyar támogatásnak köszönhetően pedig nemcsak Topolyán, hanem egész Vajdaságban több lehetőséget kapnak a fiatalok és a fociklubok.

Egy korábbi elfogadott kormányhatározat értelmében az MLSZ 3 milliárd forinttal támogatja a TSC-t. Ebből a pénzből épül a labdarúgó-akadémia, bentlakási lehetőséggel és saját étkezdével, ahol nem csak az ott lakó diákok, labdarúgók étkezhetnek majd. A topolyai és a közeli településekről származó gyerekek nem fognak bent lakni, de minden más lehetőséget megkapnak a négypályás, konditeremmel, terhelésdiagnosztikával, tantermekkel ellátott akadémián. A modern kor követelményeinek minden szempontból megfelelő sportközpont szeptembertől a kollégisták első generációjának a második otthona lesz. A négy segédpálya közül az első már el is készült, a továbbiak közül pedig legalább kettő műfüves lesz. Az egyiket úgy építik, hogy szükség szerint át tudják majd alakítani fedetté, így a téli időszakban is kényelmes körülmények között edzhetnek a fiatalok.

Piri Ottó, az akadémia szakmai koordinátora elmondta, hogy az első válogatóra mintegy nyolcvan fiatal labdarúgó jelentkezett, közülük húszat találtak alkalmasnak, majd egy második válogatón még további tíz labdarúgó-palántát. Ők azok, akik már a TSC megfelelő korosztályos csapataival együtt edzenek, ősztől pedig beköltözhetnek a negyvenöt férőhelyes akadémiai kollégiumba is. A közeljövőben ismét alkalmat adnak a fiataloknak, hogy nyílt nap keretében mutatkozzanak be próbaedzéseken, próbamérkőzéseken. Elsősorban a 2003 és 2007 között született fiatalok érdeklődésére számítanak.

Valószínűleg elégedetten konstatálná a fejleményeket Beer Károly hentes és mészáros, aki 1913-ban – több mint 100 évvel ezelőtt – a klub alapítója és egyben első támogatója volt. Az első igazi futball-labdát Budapestről hozta Topolyára. A TSC labdarúgói jelenleg a szerb I. ligában szerepelnek, az előző idényt az előkelő negyedik helyen zárták. A szakvezetés nem titkolt célja bejutni a Szuperligába. A jövő záloga a fiatalság. A TSC gyerekcsapataiban jelenleg már több száz regisztrált játékos focizik. Az akadémia tehát lényegében máris működik, az épülő kollégium a segédpályákkal pedig még jobb feltételeket teremt. Nem mellékes, hogy a korábban lepukkant, sokak által alkalmatlannak vélt területet egy igazi építészeti remekmű foglalja el. A projekt építésze, a topolyai Beck Zoltán a tervek elkészítése előtt több magyarországi és felvidéki fociakadémiát is végigjárt. Az akadémia központi épülete mintegy 2500 négyzetméter alapterületű, és az organikus építészet elvei szerint készül el. Ilyen volumenű beruházás évtizedek óta nem volt Topolyán.

Palágyi Szabolcs, a TSC elnöke kiemelte, hogy a bentlakásos rendszerrel sokkal többet tudnak a fiatalok edzeni, és ennek meg kell, hogy legyen az eredménye, hiszen több és színvonalasabb munkával többet lehet elérni. Palágyi szerint kiemelt cél még a fiatalok nevelése is.

Az akadémia a sporton, a labdarúgáson keresztül közösségépítő funkciókat is ellát, és nem mellékes, hogy munkahelyek létesülnek, ami az idősebbek, a középkorosztály számára megtartó erőt, vonzerőt jelenthet. Zsemberi János, a Szerbiai Labdarúgó-szövetség elnökségi tagja koordinálja az akadémia építését. Véleménye szerint mindez sokat hozzá tud tenni a régió, az egész Vajdaság, illetve Szerbia labdarúgásához is.