2024. április 26., péntek

Ünnepi hétvége Tóthfaluban

Két napon át tartott az ünnep Tóthfaluban annak apropóján, hogy falunapot, rózsakötészeti versenyt és néptánctalálkozót tartottak szombaton és vasárnap. A Magyarkanizsa községbeli, egyik legkisebb település arról híres, hogy ott aztán mindig történik valami! Mindig új ötletekkel rukkolnak elő, terveznek, mintha azt akarnák sugallni, nem adjuk fel, élni akarunk! Most hétvégén ismét erről adtak tanúbizonyságot azzal, hogy megszervezték ezeket az eseményeket, ami kimozdította két napra a községbeli embereket a kuckójukból. Egy emberként hirdették, hogy a megmaradásunk alappillére a tevékenység.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Megközelítőleg annyi vendég érkezett, mint ahány lakos van a faluban, és az egész ünneplés szellemiségét áthatotta az összetartozás kellemes, meleg érzése. Kézművesek, seprűkészítők, minden, ami a tájra jellemző, ott volt, nem mellékesen pedig a tóthfalusi vendégszeretet, ami egyedülálló a környékben. Sopronkövesd és Tahitóthfalu, az anyaországi testvértelepülések képviselői is ott voltak, hogy együtt ünnepelhessenek. Bata Ferenc, a tóthfalusi helyi közösség elnöke szerint is az övéké az a település, mely fejlődést mutat:

– A falunapi rendezvényeinkkel igyekeztünk a lakosainkat is bevonni a tevékenységekbe. A rózsakötészeti verseny is a program része, amire nagyon büszkék vagyunk, annak okán, hogy egykor volt egy tóthfalusi lakosunk, aki nemzetközileg híressé vált azáltal, hogy rózsákat termesztett. Oláh Imre bácsi nevéhez kötődik a fekete rózsa kinemesítése, amit ő Bella Rosának nevezett el. Amikor elődeink a kérdésre keresték a választ, kiderült, hogy egy helyi hölgyről, Bella Rózsáról nevezte el a virágot – mesélte Bata Ferenc, aki azt is hozzátette, Csikós Árpád, helybeli biotermelő vitte tovább ezt a történetet.

– Nagyjából hat-hét éve jelentkezett azzal az ötlettel, hogy szeretne a megkezdett úton haladni, és nemcsak ünnepelni, hanem dolgozni is.

A faluban az az érdekesség, hogy nem kis büszkeségre ad okot az, hogy annak ellenére, hogy itt is érezhető az elvándorlás, vannak új lakók is, aki érdeklődnek, sőt le is akarnak telepedni itt.

Művelődési műsor, kirakodóvásár, ünnepi szentmise, virágkötő-verseny, jó hangulat – ez volt szombaton és vasárnap Tóthfaluban, a településen, amely élni akar!