2024. április 27., szombat

Új igazgatója lesz a könyvtárnak

Többek között erről döntöttek csütörtökön Magyarkanizsán a községi képviselő-testület 21. ülésén. Huszonnégy napirendi pontot tárgyaltak meg a képviselők.

A József Attila Könyvtár igazgatói feladatait megbízottként Vörös Anna látta el eddig, őt követően pedig Bús Csaba veszi át a helyét az igazgatónő megbízatási idejének lejárta miatt.

A testület felállásában is történt változás, ugyanis a Szerb Haladó Párt tagját, Melinda Mikovićot párttársa, Milka Lončar váltotta föl.

Vadász Kávai Piroska a községi fejlesztési stratégia cselekvési tervéről beszélt, aki elmondta, hogy az alapdokumentum megjelenésekor lábaltak ki a pénzügyi válságból, ez nehezítette a feladatukat, és a tervet felül kellett vizsgálni. Amikor hónapokkal ezelőtt ismertették az új cselekvési tervet, online felületen és lakossági fórumok alkalmával is megtehették javaslataikat a polgárok. Elsődleges céljuk az volt, hogy az ő javaslataik is bekerüljenek. Elmondta, hogy húzóágazatként a sport- és fürdőturizmus található benne, ami Magyarkanizsát illeti, míg a falvak esetében a falusi turizmus, az értékmentés a fontos. A fejlesztési stratégia lehetőséget ad arra, hogy egy összehangolt cselekvési terv szülessen meg. Az ellenzéki képviselők azonban több kérdést is feltettek, például, hogy a Vigadó felújítása miért nem valósul meg, a Járás, amelyet Szerbia Hortobágyának nevezett Halász Mónika, miért nem válik védett területté és turisztikai látványossággá. A válaszok szerint a Vigadó sorsa és tulajdonjoga az állam kezében van, a Járásról még nem derült ki, kinek a fennhatósága alá tartozik. Szó esett arról is, hogy a környékben több helyütt arzénos a víz, amire szintén megoldást kell találni.

Magyarkanizsa község két gépjármű köztulajdonjogát ruházta át a rendőrségre, amit Martonos közbiztonságának javítása érdekében tettek.

Huzsvár Ervin beszámolt a községben lévő mezőgazdasági területek védelméről, rendezéséről és használatának 2018. évi programjáról. Módosították továbbá az utcákról, önkormányzati és osztályba nem sorolt utakról szóló rendeletet, melynek értelmében például mindenki büntethető, aki azokat rongálja. Így joggal merült föl a kérdés, hogy ez a NIS-re is vonatkozik-e. Természetesen rájuk is vonatkozik.

A regionális hulladéktároló Orom és Békova között szeptemberben kezdi meg a próbaüzemet – hangzott el az ülésen.

A Komunalac Kommunális Közvállalat szakembere is beszámolt tevékenységükről, melybe a magyarkanizsai medence karbantartása, nyáriasítása és téliesítése is beletartozik. A medence mindig sarkalatos pont, hiszen sokba került az elkészítése, a fenntartása sem olcsó, ehhez képest a belépőkön a polgárok nem érezhetik, hogy az az ő javukat szolgálná, erre tért ki Harmath Miklós, de a testület elnöke elmondta, egy medence használata sem ingyenes, így Magyarkanizsa község sem engedheti ezt meg magának, mert vannak költségei annak, hogy tiszta és biztonságos legyen.

Elfogadták a Tisza Menti Vízművek 2017. évi üzletviteli programját, a könyvtár és a Regionális Kreatív Műhely, valamint a Cnesa 2019. évi munkaprogramja is terítékre került.

Az ülésen minden napirendi pontot kivétel nélkül elfogadtak, és Bödő Sándor kollégánkra való emlékezéssel, egyperces néma tiszteletadással zártak.