2024. április 26., péntek

Szombaton aratóverseny Györgyénben

Szerdán a Városháza médiaközpontjában megtartott sajtótájékoztatón bejelentették a Dužijanca aratóünnepség keretében szombaton megrendezésre kerülő aratóversenyt, melyen az idén várhatóan 22 aratópár vesz részt, és további tizenöt csapat méri össze tudását a tarhonyakészítésben. Az esemény házigazdái Stipan és Marija Kujundžić lesznek, az aratóversenyre pedig Györgyénben kerül sor.

A rendezvényről Andrija Anišić, a Bunyevác Horvátok Dužijanca Egyesületének elnöke, Ljiljana Dulić elnökhelyettes és Marinko Piuković, az egyesület igazgatója tájékoztatták a média képviselőit.

Marinko Piuković, Andrija Anišić és Ljiljana Dulić (Fotó: Paszterkó Erika)

Marinko Piuković, Andrija Anišić és Ljiljana Dulić (Fotó: Paszterkó Erika)

Az aratóverseny a hagyományoknak megfelelően reggel hat órakor veszi kezdetét az aratópárok érkezésével, akik fél hétkor kimennek a földekre, 6.45-kor kerül sor az aratók szemléjére, majd hét órakor megkezdik a kötelek fonását. Bogdan Laban polgármestert és a vendégek érkezését az aratóverseny színhelyére 7.25-re várják, majd nyolc órakor az aratók reggelijére kerül sor, melynek keretében a szalmabálákon felszolgált szalonna, aludttej, cipó és vöröshagyma várja a vendégeket. A kilenc órakor kezdődő versenyt a polgármester nyitja meg. Az aratóversennyel egy időben bemutatják a régi aratógépek működését, néptáncosok lépnek fel, a gyermekeket pedig különféle játékokkal várják. Tizenegykor kihirdetik a tarhonyafőző verseny győztesét, délben pedig az aratóverseny győzteseit, majd fél egykor a vendégeknek és a versenyzőknek ebédre tarhonyát szolgálnak fel.

– Az idei Dužijanca keretében emlékezünk meg az első aratóverseny 50. évfordulójáról, az 50 éve megrendezésre kerülő városi Dužijanca ünnepségről, valamint a város és az egyház közös szervezésében 25 éve megrendezésre kerülő aratóünnepségről. A jeles alkalomból megtartott díszülést a Városháza dísztermében tartjuk meg július 19-én, 19 órai kezdettel. Ez alkalomból fellép a Szabadkai Tamburazenekar, valamint Alenka Ponjavić Josip Andrić Dužijanca áriáját adja elő – mondta Ljiljana Dulić.